Primii pasi: ii face corect?

Piciorul stramb
Nu exista urma de indoiala: se vede cu ochiul liber ca picior este stramb, iar tratamentul trebuie inceput chiar in primele zile de dupa nastere. Copilul este trimis imediat la ortoped, care ii recomanda kinetoterapie, combinata sau nu cu imobilizare gipsata.

Dar, atentie: imobilizarea gipsata, la un copil de cateva zile, este o problema delicata. Bebelusul are pielea foarte fina si pot aparea rani. In functie de gravitatea cazului, tratamentul poate sa dureze si un an, iar in unele cazuri poate fi nevoie de operatie.

Piciorul plat
Este normal ca in primii doi ani de viata copilul sa aiba piciorul plat, mai corect spus, sa nu aiba bolta plantara. Din ce cauza? Pentru ca aponevroza plantara (structura fibroasa servind ca suprafata de insertie a unor muschi, care contribuie la mentinerea boltii plantare) se retracteaza abia in jurul varstei de doi ani si jumatate.

Este o greseala sa pui sustinator aponevrozei plantare – practic, nu retractezi oasele, ci o largesti pe ea, iar in momentul in care ii vine vremea sa se retracteze, nu mai are cum. De aceea, eu nici nu recomand ghetute ortopedice din primul an de viata, ci dupa varsta de doi ani si jumatate', explica medicul ortoped Albert Stanciu.

Cum si cand

  • La o luna picioarele nu sunt suficient de puternice pentru a sustine corpul, dar reflexul de mers' exista. Daca il sustii pe sub brate in pozitie verticala, schiteaza miscarea ca pentru a pasi.
  • La sase luni poate sustine o parte din greutate si isi flexeaza energic picioarele – de sus in jos.
  • La opt luni unii bebelusi se ridica deja pe propriile picioare si incearca sa faca niste pasi, tinandu-se de mobila.
  • La noua luni stie sa se ridice singur, din pozitia sezut, fara ajutor.
  • La zece luni se deplaseaza oarecum, apucandu-se de ce vede mai solid prin preajma. Poate face primii pasi daca e sustinut de un adult.
  • La 11 luni se poate sustine singur pe picioare, daca sta pe loc. Merge daca este tinut de ambele maini de catre adult.
  • La 12 luni merge tinut cu o singura mana. Daca este lasat singur, isi poate mentine echilibrul pentru cateva secunde.

Ce sa stii

  • Multi copii foarte grasi pentru varsta lor sunt fortati de parinti sa mearga. Astfel, apar devieri in ax ale membrelor, cauzate de suprasolicitare.
  • Este normal ca, la in­ce­put, mersul copilului sa fie cu baza mare de sustinere (distanta mare intre picioruse).
  • Nu este anormal daca micutul merge cu varfu­rile in interior cam pana la sase ani, corectandu-se odata cu trecerea timpului. Daca problema se mentine si dupa sase ani, consulta un specialist.

Cum sa ii alegi incaltamintea
De indata ce poate merge, este bine sa il lasi si in piciorusele goale. Cand ii alegi incaltamintea, cauta modelele care respecta forma piciorului (anatomice), sunt functionale si comode si nu deranjeaza circulatia sangvina. Materialul potrivit e pielea naturala, flexibila si fara cusaturi interioare, care ar putea provoca rosaturi.

Text: Georgiana Fava; consultant: dr. Albert Stanciu;
Foto: Dreamstime.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare