Boli contagioase – ce e bine sa stii

Daca anul acesta intra in colectiv, la gradinita sau scoala, sau are vreun frate mai mare care devine scolar, veti face cunostinta, cel mai probabil, cu bolile contagioase. Cateva informatii despre ele va ajuta sa vedeti cum il puteti feri si la ce sa va asteptati.

Varicela (Varsatul de vant)
Virusul varicelo-zosterian se transmite destul de usor la o persoana la alta, pe cale aeriana (stranut, tuse) sau prin atingerea secretiilor provenite de la veziculele infectate. Eruptia cutanata este usor de recunoscut.

La inceput apar leziuni mici, de aproximativ 1 cm, reliefate si pruriginoase (care determina mancarime), care se transforma in vezicule cu continut limpede, apoi tulbure. La aproximativ o saptamana, veziculele se transforma in cruste. Scarpinatul poate duce la suprainfectarea veziculelor.

Cei mai multi dintre copii fac o forma usoara de varicela, dar pe fondul unei imunitati scazute pot aparea complicatii grave, precum encefalita (inflamatia creierului) sau pneumonia variceloasa (forme grave cu insuficienta respiratorie).

Afectiunea este rara la varste adulte, dar femeile care planuiesc sa faca un copil si care nu au avut varicela in copilarie trebuie sa se vaccineze inainte, pentru a contracara riscul contractarii virusului in timpul sarcinii.

Oreionul
Boala, contagioasa din ultimele doua-sase zile de incubatie si pe parcursul celor doua saptamani de evolutie clinica, se caracterizeaza prin inflamatia glandelor salivare si a altor tesuturi si organe, precum pancreasul si testiculele.

Debuteaza brusc, cel mai frecvent cu frisoane, indispozitie, dureri de cap, lipsa poftei de mancare si, in cazuri mai severe, vomismente. Bolnavul trebuie izolat cel putin 14 zile, iar repausul la pat este obligatoriu pe toata durata bolii. Vaccinarea determina imunitate in 95-97% dintre cazuri.

Scarlatina
Daca cel mic este imbujorat, palid in jurul gurii, are limba albicioasa, faringele rosu, amigdalele inflamate – toate acestea insotite de varsaturi si febra – este foarte posibil sa faca scarlatina. Scarlatina apare mai frecvent la grupa de varsta doi-sapte ani, destul de rar la sugari, dar si adultii se pot imbolnavi.

La 24-36 de ore dupa simptomele de mai sus, apare si eruptia cutanata: pe axile, coate, gat, zona inghinala, pielea fiind rosie si aspra (aspect de piele de gaina). Eruptia si febra dureaza aproximativ cinci-sapte zile. Dupa disparitia eruptiei, pielea de descuameaza.

Izolarea dureaza mult, doua-trei saptamani, timp in care se recomanda repaus la pat si un regim alimentar bogat in lichide, in special in perioada febrila. In cazul in care apare un caz de scarlatina in familie, se recomanda efectuarea unui exudat faringian, pentru a depista streptococul, si administrarea de penicilina, in scop preventiv.

Rujeola (Pojarul)
O persoana cu rujeola este contagioasa cu doua-trei zile inaintea eruptiei cutanate si inca patru-cinci dupa, ceea ce face dificila o profilaxie a bolii, care se transmite pe cale respiratorie.

Eruptia, de culoare roz-rosie, apare mai intai pe fata, pielea capului si gat si se extinde pe toata suprafata corpului, uneori chiar si la nivelul talpilor si palmelor. Bubitele dispar in ordinea in care au si aparut, si nu sunt pruriginoase.
Diareea, varsaturile si lipsa poftei de mancare insotesc boala.

Rubeola (Pojarelul)
Mai putin vizibila, eruptia debuteaza la nivelul fetei si se extinde pe gat, torace si apoi pe tot corpul. La inceput, poate avea un aspect difuz, apoi devine punctiforma. Sunt si forme fara eruptie, la fel de contagioase.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate