Boli contagioase – ce e bine sa stii

Ce poti face, ca sa previi:

Boala Se vaccineaza Cand si cum
Rujeola Da Prima doza intre 12 si 15 luni, cu rapel in clasa I
Rubeola Da O doza dupa un an, cu rapel la sapte ani
Oreion Da Prima doza intre 12 si 15 luni, cu rapel in clasa I
Varicela Da Dupa un an si jumatate, se rapeleaza dupa 10-15 ani, cu controlul de anticorpi in prealabil
Hepatita A Da Dupa un an si jumatate, cu rapel dupa cinci ani

Si altele…
Unul dintre simptomele cele mai neplacute ale varicelei este eruptia care determina senzatia de mancarime. Aceasta se poate ameliora cu ajutorul bailor cu apa calduta – in care se adauga bicarbonat alimentar -, si al altor preparate farmaceutice (mixturi mentolate) sau naturiste. Leziunile cutanate se pot infecta, daca sunt atinse cu mainile murdare.

In timpul eruptiilor caracteristice bolilor contagioase, se impun masuri suplimentare de igiena. In cazul copiilor imunodeprimati (cu imunitate scazuta) bolnavi de varicela, medicul poate recomanda administrarea unor preparate antivirale care sa previna aparitia unor complicatii grave, precum encefalita sau pneumonia variceloasa (cu rata de mortalitate de peste 30%).

Izolarea bolnavului, de la primele simptome, se impune in cazul tuturor bolilor contagioase, virusul fiind transmisibil inca inainte de aparitia eruptiei pe piele. Nou-nascutii trebuie separati de fratii mai mari, in cazul lor existand riscul aparitiei de complicatii grave, pana la deces.

Atentie la hepatita!
Virusul Hepatic A se transmite rapid in colectivitatile de copii, in lipsa respectarii conditiilor de igiena. Incubatia dureaza intre 15 si 50 de zile. Copiii mici fac, de obicei, forme asimptomatice de boala, iar in cazul adolescentilor, formele acute sunt mai frecvente. Hepatita A evolueaza in trei stadii: pre-icteric, icteric si convalescenta.

Bolile contagioase sunt deosebit de periculoase pentru femeile insarcinate si pentru sugari.

Debuteaza oarecum asemanator unei gripe sau ca o afectiune gastrointestinala, cu febra, lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi. Ulterior apare icterul – coloratia in galben a albului ochilor, urina inchisa la culoare si scaune decolorate. Tratamentul este simptomatic. Igiena riguroasa reduce riscul de contaminare, dar protectia eficienta este realizata doar prin vaccinare.

  • Infectia cu virusul rubeolic in primul trimestru de sarcina duce la avort spontan, moarte fetala sau poate provoca defecte congenitale ale fatului – afectiuni cerebrale, retard mintal, boli osoase.
  • Daca doreste sa ramana insarcinata si nu a avut toate bolile copilariei, o femeie trebuie sa se vaccineze, pentru a preveni riscul contractarii bolii pe timpul sarcinii. Analizele denota prezenta anticorpilor.
  • Infectiile virale sau parazitare provoaca malformatii grave ale fatului. Daca au un copil care a contractat boala, femeile insarcinate trebuie sa ia masuri de precautie – ideal ar fi sa se izoleze.
  • In unele tari se testeaza toti nou-nascutii pentru deficiente de auz, pentru a se inlatura suspiciunea diagnosticului de sindrom rubeolic congenital si a preveni transmiterea bolii.

Text: Consultant Dr. Amelia Dan, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate