Un copil nevaccinat, din Buzău, a murit de rujeolă

Un băiat în vârstă de 2 ani din Buzău a murit de rujeolă. De la începutul anului, aproape 16.000 de români s-au îmbolnăvit, dintre care 16 au murit, potrivit datelor trimsie de Institutul Național de Sănătate Publică.

Este vorba despre un copil care nevaccinat antirujeolic și care suferea de obezitate morbidă, notează Observator.

În perioada 1 ianuarie 2023 – 19 mai 2024, în România au fost notificate 15.763 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 16 decese (4 în județul Brașov, 4 în Municipiul București, 3 în judeţul Giurgiu, 2 în judeţul Argeş, 1 în județul Mureș, 1 în județul Sibiu și 1 în județul Buzău), conform Institutului Național de Sănătate Publică.

Cât de periculoasă este rujeola

Rujeola sau pojarul, cum este numită popular, este o boală infecțioasă foarte contagioasă, generată de virusul rujeolic, ce aparține familie Paramyxoviridae, genul Morbilivirus și ce se răspândește cu repeziciune mai ales în rândul persoanelor nevaccinate. Simptomele apar după 10-12 zile la expunerea la virus, afecțiunea debutând ca o răceală, cu tuse, febră ușoară și secreții nazale. Odată ce boala avansează apar și erupțiile cutanate – mici peter roșii care provoacă mâncărimi. La început, erupția e mai pronunțată în zona feței și pe gât, iar apoi se extinde pe restul corpului.

Citește și – Copiii Ancăi Serea au făcut rujeolă, pneumonie și gripă. Soția lui Adi Sînă, pusă la zid că nu i-ar fi vaccinat: „Cine mai face rujeolă azi?'

Rujeola se transmite pe cale respiratorie prin picăturile de secreții nazofaringiene încărcate de germeni, din aerul expirat de persoana infectată sau prin contact direct cu secrețiile respective. Virusul rezistă până la două ore în aerul în care persoana bolnavă a tușit sau strănutat.

Boala debutează cu febră ușoară până la moderată și adesea tuse persistentă, curgerea nasului, conjunctivită, durere în gât și apariția petelor Koplik (pete mici albe care apar în cavitatea bucală).

Complicațiile care pot surveni în contextul evoluției nefavorbile a virusului rujeolic sunt: encefalita (1 din 1000 de cazuri), pneumonia, bronhopneumonia (1 din 1000 de cazuri), infecți ale urechii, diaree severă cu deshirdratare secundară. În general, 1 din 4 persoane cu rujeolă are nevoie de spitalizare, iar fără vaccinare, 1 din 1000 de bolnavi moare.

Rujeola, „epidemia uitată' a României, va face ravagii dacă părinții nu-și vaccinează copiii de teama coronavirusului

Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare specifica cu ROR (vaccin combinat anti rubeola-oreion-rujeola). vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR). Vaccinul se administreaza în 2 doze, prima doză la vârsta de 12 luni a copilului, iar a doua doza la vârsta de 5 ani. Imunizarea prin vaccinul impotriva rujeolei, conferă imunitate pe tot parcursul vieții.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri
Buton