Cum știi când poți da copilul la școală. Testul cercului îți spune dacă e pregătit

„Să mai rămână un an la grădiniță sau să meargă la școală?' este una dintre întrebările puse adesea de mulți dintre părinți. Specialiștii în educație spun că există un test simplu pe care cei mici îl pot face pentru ca părinții să afle răspunsul pentru întrebarea acesta.

Raluca Ileana Păun, specialist în educație, a postat pe pagina personală de Instagram, un exercițiu pentru copii care îi poate ajuta pe părinți să decidă dacă pot face următorul pas cu privire la educație. Potrivit acesteia, prin desen se poate stabili foarte simplu și rapid dacă un copil este pregătit să meargă la școală sau dacă trebuie să mai rămână un an la grădiniță.

Citește și – Cu ce se duce Dana Rogoz să-și ia copiii la școală și grădiniță. „Suntem singurii părinți care fac așa'

Exercițiul constă în desenarea unui cerc în ambele direcții de rotire a acelor de ceasornic. Potrivit Ralucăi Ileana Păun, dacă un copil reușește să deseneze cercul fără dificultate, atunci este pregătit să meargă la școală. În caz contrar, dacă desenul nu poate fi realizat cu ușurință, ar putea fi un indicator că, deocamdată, cei mici nu sunt pregătiți să folosească instrumentele pentru scris.

Când un copil poate desena un cerc, dintr-o mișcare, în sensul acelor de ceasornic și invers, are și capacitatea de a scrie literele și cifrele' – a explicat Păun, în dreptul unei exemplificări video a testului.

Apoi a continuat cu explicațiile, punctând că dacă desenul nu poate fi făcut cu ușurință înseamnă că motricitatea copilului nu este destul de dezvoltată pentru foloisrea instrumentelor de scris.

Citește și – Caz revoltător la o grădiniță din București. O fetiță prăbușită pe podea a fost ignorată ore în șir de educatoare



„Dacă motricitatea fină nu e suficient de dezvoltată pentru a putea ține și folosi instrumentul de scris, va fi frustrat, îi va fi greu, iar școala va deveni un factor crescut de stres.


Pentru a dezvolta în mod sănătos motricitatea fină, e nevoie înainte de coordonare grosieră, adică multă mișcare cu întregul corp. Pe aceasta fundație vine coordonarea fină și copilul va fi capabil și să stea în banca și să scrie' – a continuat Păun.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri