Bronșiolita la bebeluși – ce să știi

Bronșiolita este o infecție virală pe care bebelușii o pot contracta în perioada septembrie-aprilie; este o boală comună, care afectează până la 90% dintre copiii cu vârsta până în doi ani. Odată ce copilul tău și-a format imunitatea față de virusul sincițial respirator, VSR, sunt șanse extrem de mici ca el să mai facă bronșiolită.

 

Bronșiolita începe cu o răceală care durează aproximativ patru zile, apoi evoluează într-o tuse seacă și aspră cae continuă câteva zile, de regulă, urmată de o tuse din plămâni, o tuse productivă care se menține timp de aproximativ zece zile, deoarece bronhiolele (căile respiratorii mici) din plămâni sunt afectate de virus. Copilul poate să facă febră și să se simtă rău, tușind din greu și fiind extrem de răcit. Majoritatea bebelușilor se luptă singuri cu virusul, iar părinții nici nu știu că au avut bronșiolită, ci presupun că au fost doar foarte rău răciți.

Pentru a diagnostica bronșiolita, asistenta ia o probă de mucoasă, introducând, ușor și cu blândețe, un tub în nasul copilului. Un alt indiciu al faptului că bebelușul tău a avut bronșolită este faptul că unii copii dezvoltă o tuse după răceală care poate dura până la opt săptămâni – în această perioadă, copilul ar trebui să se simtă bine, să mănânce bine și să ia în greutate.

 

În cazul în care bronșiolita devine serioasă

Unii copii cu bronșiolită sunt extrem de afectați și au nevoie de internare în spital. Pe cel mic trebuie să-l vadă un medic în cazul în care are vreunul dintre următoarele simptome:

  • Nu mănâncă bine – este mai rău decât atunci când are numai nasul înfundat și îi este mai greu s-o facă decât ar fi normal – să te îngrijorezi numai în cazul în care copilulk nu mănâncă aproape deloc.
  • Pare că se simte extrem de rău și este epuizat – îți vei da seama în cazul în care copilul nu se comportă cum se comporta înainte.
  • Cantitate redusă de urină – aceasta se leagă de faptul că nu mănâncă. În cazul în care copilul nu urinează deloc timp de cinci ore, mergi cu el la medic.
  • Apnee – asta înseamnă că bebelușul tău nu mai respiră timp de zece secunde sau mai mult; se poate întâmpla și în somn, și în timp ce este treaz. Este normal ca bebelușii să facă scurte pauze în timp ce respiră și să nu respire uniform. În cazul în care copilul tău are apnee, mergi cu el la consultație.
  • Respiră extrem de greu – este normal să aibă nasul înfundat și să respire cu zgomot și nu este un motiv de îngrijorare, însă în cazul în care copilul pare că se luptă să respire, atunci asta este o problemă și, evident, ceva nu este în regulă. Du-l la spital.
  • Buzele și limba sunt albastre – asta înseamnă că bebelușul tău nu poate să respire și nu are suficient oxigen. Uneori, buzele albastre nu înseamnă decât că îi este foarte frig. În cazul în care nu îi este frig, mergi cu el, de urgență, la spital.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul