Calculatorul, televizorul, cartile. Ce are voie si la ce varste?

Copiii din ziua de azi invata foar­te repede si usor sa folo­seasca telecomanda si jocurile pe calculator. Oare de carti au mai auzit?

„Nici nu au deschis bine ochii, si deja isi lipesc privirea de ecranul televizorului. Abia merg in picioare, si vor la calculator. Am acasa un CD in limba en­gleza pentru copii de un an. Da, e adevarat: e adus din State, ceea ce il face si mai gro­zav…

Copilul meu are sapte ani si internetul deja nu mai are secrete pentru el. Pacat ca a trebuit sa ii pun deja oche­lari si sa mergem la gimnastica medicala, pentru coloana lui vertebrala.

Si are asa o pa­loa­re… Nu stiu de ce, ca ii dau vitamine. Stiti ce m-a intrebat odata? «La ce folo­sesc chestiile alea din biblioteca?» Se referea la carti. Nu am stiut ce sa-i raspund…

Cand ai nevoie de computer ?
Multi oameni de stiinta nu recomanda computerul copiilor sub trei ani. Pentru ca, pur si simplu, computerul nu se potriveste stilului lor de invatare. Copiii sub trei ani invata prin intermediul simturilor, al analizatorilor: ochii, urechile, gurita, mainile si picioa­rele.

Asa ca nu computerul este mijlocul cel mai potrivit pentru a-i sprijini pe copiii mici in a-si consolida cele mai importante deprinderi ale varstei, ci mersul, vorbitul, socializarea cu copiii de aceasi varsta.

Desene animate

0-12 luni 1-2 ani 2-3 ani 4-5 ani 6-7 ani
Exista canale speciale pentru bebelusi, dar esti sigura ca vrei sa il lasi in fata televizorului? Se poate uita cateva minute pe zi la programele speciale pentru aceasta varsta, dar mai bine fa-i tu teatru de papusi, cu jucariile din camera. Te asigur ca are de castigat mai mult din asta! Dupa-amiaza poate avea pauza lui de desene, dar numai din cele cu sens, educative, sau din colectia Disney. E bine sa le eviti pe cele in care personajele patesc lucruri dramatice. Daca ati epuizat colectia de povesti – desene a lui Disney, sa stiti ca sunt seriale foarte educative pe Minimax. Nu sunteti inca destul de mari pentru celelalte canale de desene animate. Ca il lasi sau nu, iti este clar ca dumnealui se in­staleaza cel putin 45 minute la desene. Daca nu e mai mult, e bine. Si stai cu el, ca sa auzi si tu ce limbaj folosesc personajele.

Timp petrecut la computer

0-12 luni 1-2 ani 2-3 ani 4-5 ani 6-7 ani
Deloc, e inutil, mai bine sta pe afara sau se joaca cu adultul, e mai sigur si mai eficient pentru dezvoltarea psihoafectiva a copilului. Nu e cazul. Daca chiar vrei sa-i creezi de pe acum dependenta, cinci minute pe zi e destul. Oricum, sunt sigura ca deja sta mai mult de 30 minute la desene pe zi, ceea ce este deja exagerat. Are voie, dar nu mai mult de 10, maxim 20 de minute. Asta, in con­ditiile in care nu merge si televizorul in acelasi timp si nu se depasesc 30 de minute desene animate pe zi. Daca nu l-ai scapat de sub control, copilul poate sta cel mult 30 minute la calculator. Cu cele inca 30-45 minute la tv, e deja cam mult.

 A nu se depasi 40 de minute – nu pe repriza de joc, ci pe zi. Daca iti pasa cu adevarat…

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie