Când alegi un sport pentru copil – la ce să te gândești

Este minunat că vrei ca juniorul tău să fac sport. Nu numai că îl ajută să se dezvolte fizic și îi consumă energie, dar prin sport, copilul învață o mulțime de le, lecții importante despre socializare, voință, competiție, eșec, empatie, prietenie. Uite la ce întrebări să răspunzi atunci când alegi un sport pentru copilul tău:

 

Are copilul vârsta necesară pentru a practica acel sport?– coordonarea ochi-mână, importantă pentru practicarea unor sporturi precum tenisul sau baschetul, este deplin stăpânită la vârste mai mari.

Are talia (greutatea) necesară pentru acest sport? Dacă ai un băiețel pirpiriu este greu de crezut că va face față cu bine la fotbal sau alte sporturi care implică mult contact fizic și implicit, riscul de rănire, așa cum dacă ai o fetiță care este cea mai înaltă din clasă și depășește limita de kilograme pentru vârsta ei, baletul nu este poate cea mai potrivită formă de activitate fizică.

Vreau ca cel mic să facă acest sport pentru el sau pentru mine? Nu de puține ori ne dorim ca cei mici să facă un sport2sport nu pentru că nu se pare că i s-ar potrivi sau pentru că îi place, ci pentru că noi am fost campioni sau n-am putut să-l practicăm pe vremea când eram copii.

Îmi permit să duc copilul pe termen lung la sport? Îl pot duce la antrenamente, pot acoperi costurile de echipament, antrenament, cantonament, dacă ajungem la acel nivel?

Este suficient de sănătos pentru a practica acest sport? Dacă cel mic are probleme de vedere, probeme cardiace, rinichi infantili sau infecții osoase, infecții respiratorii recurente sau dacă are anumite tulburări de ritm cardiac – sportul trebuie practicat în doze mici și la intensitate scăzută sau chiar deloc, în funcție de recomandarea medicului.

Uite ce sporturi i se potrivesc copilului tău, în funcție de temperament.

 

Foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton