Dincolo de cifre, este vorba despre monitorizarea sănătății copilului tău – iar greutatea, cel puțin în primele etape de dezvoltare, nu ar trebui trecută cu vederea. Când înveți să interpretezi greutatea copilului tău în contextul vârstei sale, vei vedea cât de liniștitor este să ai un astfel de dispozitiv acasă!
În primii ani din viața unui copil, creșterea și dezvoltarea sunt un miracol în sine. Fiecare gram în plus este o victorie, fiecare etapă de dezvoltare este un motiv de bucurie – copilul tău crește și se dezvoltă sănătos. Dar, ca părinte, știi deja: emoțiile vin la pachet cu multe neliniștiri. Oare mănâncă suficient? Câștigă în greutate conform normelor? Se dezvoltă cum trebuie? Ei bine, un ajutor de nădejde îți poate fi un cântar bebeluși, care nu trebuie să lipsească din „trusa de dotare' a proaspeților părinți.
Dincolo de cifre, este vorba despre monitorizarea sănătății copilului tău – iar greutatea, cel puțin în primele etape de dezvoltare, nu ar trebui trecută cu vederea. Când înveți să interpretezi greutatea copilului tău în contextul vârstei sale, vei vedea cât de liniștitor este să ai un astfel de dispozitiv acasă!
Primul an din viața unui copil este definit de transformări spectaculoase, uneori de pe o zi pe alta. Practic, un bebeluș își dublează greutatea de la naștere în aproximativ 5-6 luni și o triplează în jurul vârstei de un an. Aceste salturi sunt semne clare că micuțul tău se hrănește bine, că organismul lui funcționează corect și că dezvoltarea sa urmează modelul normativ.
Greutatea este unul dintre cei mai simpli și exacți parametri care indică sănătatea bebelușului în conformitatea vârstei. Toți medicii pediatri folosesc un cântar bebeluși pentru a înregistra greutatea acestora la fiecare control. Totuși, între consultații, părinții pot să își ridice singuri atât întrebări, cât și îndoieli. Cântărindu-l în afara consultului medical, poți observa din timp eventuale probleme sau îți poți ridica îndoieli într-un context dat, având o imagine cât mai clară asupra dinamicii evolutive a bebelușului tău.
La naștere, greutatea medie a unui nou-născut este de aproximativ 3,2-3,5 kilograme, valoare care depinde și de sexul bebelușului, dar sunt considerați normali și bebelușii cu greutate cuprins între 2,5-3,5 kilograme. În primele zile, este perfect normal ca bebelușul să piardă până la 10% din greutatea pe care a avut-o la naștere – este o adaptare firească la viața extrauterină. În mod obișnuit, această greutate este recâștigată în următoarele 10-14 zile.
După aceea, bebelușii cresc rapid. În primele 3 luni, iau în greutate cam 150-200 de grame în fiecare săptămână. Între 3-6 luni, ritmul scade ușor, iar după 6 luni devine și mai lent, însă ritmul se păstrează.
Este important de reținut, însă, faptul că fiecare copil este unic și are propriul său ritm de a lua în greutate, însă monitorizarea acasă – fără stres și fără să aștepți vizitele lunare la medic – îți poate confirma dacă totul decurge cum trebuie din acest punct de vedere. Sau, implicit, îți poate ridica suspiciuni în cazul în care ceva pare în neregulă, urgentând necesitatea prezenței la controlul pediatric.
Există situații specifice în care un cântar pentru bebeluși este nu doar recomandat, ci absolut indispensabil. De exemplu, dacă bebelușul s-a născut prematur sau a avut o greutate mai mică – decât în mod normal – la naștere, monitorizarea atentă este foarte importantă. La fel și în cazul în care copilul are dificultăți de alimentație – fără a exista, însă, o cauză organică – fie că este alăptat, fie că primește formulă. Cântărindu-l poți afla dacă mesele sunt suficiente și dacă micuțul primește nutrienții necesari.
De asemenea, pentru mamele care alăptează și se întreabă dacă produc sau nu suficient lapte sau dacă bebelușul a supt corespunzător, cântărirea înainte și după masă le ajută să afle răspunsul la această întrebare. În felul acesta, pot evita anxietatea nejustificată și decide mult mai ușor dacă este cazul să facă ajustări (timpul, frecvența de alăptare).
Nu este sub nicio formă necesar să îl cântărești zilnic, dar monitorizarea săptămânală este o practică echilibrată și eficientă. De asemenea, depinde și de recomandările medicului pediatru. Dacă ai un copil sănătos, care se dezvoltă normal, o dată pe săptămână este suficient. Însă, în cazuri specifice – prematuritate, reflux, probleme digestive – este recomandată cântărirea mai frecventă.
Important este să urmărești în special tendința generală de a lua în greutate, nu neapărat variațiile minore. De altfel, există „instrumente medicale' mult mai relevante pentru a descrie dinamica dezvoltării copilului, cum ar fi percentilele de creștere. Însă, acestea sunt interpretate adecvat doar de către un medic pediatru.
Pe termen scurt, greutatea poate varia sensibil chiar de la o zi la alta, în funcție de variabile precum cât a mâncat bebelușul, cât a eliminat sau în funcție de gradul de hidratare. Unii părinți au tendința de a intra în panică la cea mai mică scădere, dar este important să înțelegem că organismul unui bebeluș nu funcționează chiar „liniar'.
Dacă totul pare în regulă – adică dacă un copil este activ, mănâncă bine, urinează și are scaune normale, atât în ceea ce privește frecvența, cât și consistența – atunci probabil chiar nu ai de ce să te îngrijorezi. Totuși, dacă observi o stagnare în creșterea în greutate sau o scădere progresivă, se recomandă consultul medicului pediatru.
Există numeroase modele cu funcții dintre cele mai avansate, cum ar fi cele care oferă detalii privitoare la compoziția corporală. Totuși, un cântar bun ar trebuie să fie, în primul rând, cât mai precis. Diferențele de câteva zeci de grame contează foarte mult în primele etape ale dezvoltării sale, așa că ai nevoie de un dispozitiv care să aibă sensibilitate ridicată. Apoi, ar trebui să fie stabil, cu o platformă ergonomică, curbată, unde bebelușul să stea în siguranță, chiar dacă se agită. Funcții suplimentare, precum funcția de „hold', care mențin greutatea chiar dacă bebelușul se mișcă, sunt extrem de utile.
Foto: Cartomed