Capcanele emotionale ale adoptiei

Mai multa grija
Probabil ai remarcat ca parintii adoptivi au mai multa grija de odrasla lor. Cei care isi pun probleme cu privire la justetea optiunii lor sunt de multe ori sensibili la presiunea sociala.

Ei au nevoie de sprijinul societatii, pentru a nu cadea in capcanele emotionale ce apar odata cu procesul de adoptie.

Comunicarea – cheia relationarii cu copilul
Cateva sfaturi pentru cei interesati sa adopte un copil (dar si pentru cei care deja au facut acest pas):

1. Vorbeste-i copilului despre faptul ca este adoptat. Varsta potrivita este considerata a fi intre doi si patru ani. Aceste discutii timpurii ii vor arata copilului tau ca nu ar trebui sa se teama de acest subiect;

2. Povesteste-i micutului despre „aventura adoptiei. Pentru el, iubitor de povesti, aceasta relatare va fi cu atat mai interesanta, cu cat va fi extrem de personala;

3. Pastreaza obiectele copilului (jucarii, hainute) cat mai mult timp (poti, eventual, sa i le incredintezi la o aniversare);

4. Tine un jurnal al procesului de adoptie si al zilelor care urmeaza. Nu te sfii sa scrii in el cat de important este copilul pentru tine si, de asemenea, nu-ti fie teama sa-i arati copilului notitele tale;

5. Multi parinti adoptivi serbeaza in fiecare an ziua sosirii copilului in familia lor (in plus fata de celelalte sarbatori obisnuite).

Sange din sangele tau
Aceasta istorioara mi-a ramas undeva intr-un colt al memoriei si-mi revine in minte de cate ori fac referire la problematica adoptiei.

Pentru multe familii, un copil este mai degraba un subiect de mandrie personala… „sange din sangele meu, dovada a fertilitatii femeii si a virilitatii barbatului.

Cei care adopta un copil risca sa fie priviti mai degraba ca un soi de parinti second-hand, iar implicit copiii lor risca sa fie tratati ca progenituri de mana a doua. Nu vreau sa spun ca se intampla intotdeauna asa, dar probabilitatea existentei unui asemenea discurs social persista si astazi…

Acesta este motivul pentru care am ales sa trec in revista cateva aspecte ale psihologiei adoptiei – mentionarea unor „capcane psihologice in care cad fie parintii adoptivi, fie copiii adoptati, poate avea un rol didactic nu numai pentru actorii direct implicati intr-un asemenea scenariu.

Utilitatea poate sa devina evidenta pentru orice potential spectator – pentru ca, nu-i asa, fiecare dintre noi cunoaste cel putin un caz de adoptie sau cel putin o familie care se gandeste la o asemenea solutie.

Parintii second-hand pusi la zid de discursul traditional
Exista un anumit tip de discurs social care parca ii impinge pe cei care se hotarasc sa apeleze la adoptie intr-o liga secunda. Avem aici de-a face cu mostenirea unor secole de discurs traditional, care ii punea la zid ca inferiori pe cei care nu puteau face copii.

Astazi, nevoia de procreare si de inmultire nu mai este atat de mare ca alta data. Din ce in ce mai multe voci spun ca ar fi mai indicat sa ne oprim din a face (prea multi) copii, iar propasirea cu orice pret a speciei nu mai este o prioritate.

Cu toate acestea, presiunea sociala asupra celor care nu pot face copii se mentine – persoanele infertile trezesc mai degraba respingere decat compasiune, iar faptul ca stim despre cineva ca nu poate sa aiba copii ii face pe unii dintre noi sa-i ataseze o eticheta morala de „rau.

Acest tip de rationament ii face pe unii parinti adoptivi sa prefere sa tina pentru ei secretul. Faptul ca putini vor stii despre acest act le va permite sa para „normali, fertili si prosperi, scutindu-i de judecata morala a celorlalti.

O asemenea atitudine este inofensiva atata timp cat nimeni nu va afla secretul sau pana in momentul in care copilul adoptiv va avea puterea sa digere emotional informatia. Din pacate, niciodata nu avem certitudinea ca putem pastra un secret pentru totdeauna.

Anecdota despre fosta mea colega de gimnaziu, M., sugereaza ca descoperirea unui secret se poate desfasura accidental si pe neasteptate, fara ca acest lucru sa poate fi controlat de cineva. s

Si momentul in care niste parinti second-hand sunt demascati corespunde unui moment dramatic pentru copilul adoptat, care isi descopera brusc un statut ascuns cu strictete pana in acel moment.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton