Care sunt minutele esențiale din viața copilului mic. Mihai Craiu: „Să vă spun un secret. Sunt nouă!”

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit în mediul online despre cât de nocivă este expunerea copiilor mici la dispozitivele și ecranele digitale.

Pe pagina de Facebook pe care o administrează, „Spitalul virtual pentru copii', medicul pediatru a explicat că expunerea excesivă la ecrenele de diferite tipuri contribuie la întârzierea deavoltării copilului. Medicul vorbește în special despre copiii cu vârste foarte fragede, de sub doi ani.

„Expunerea excesivă a copiilor mici la ecrane de diferite tipuri (telefon, computer, tabletă, consolă de jocuri) poate să explice întârzierea observată în diversele domenii ale dezvoltării unui copil. Excesul de ecrane este favorizat uneori chiar de către părinții acestora, în dorința acestor adulți de a putea să stea ei înșiși cu ochii în ecrane.

Citește și – Medicul Mihai Craiu, despre cât de periculoase sunt căpușele și cum le îndepărtăm fără riscuri

Teoretic un copil cu vârstă sub 2 ani nu ar trebui să stea în fața unui ecran decât dacă interacționează pentru scurt timp cu un adult aflat la distanță (să spunem un părinte plecat la studii sau la muncă în străinătate). Academia Americană de Pediatrie discută în detaliu ce ar putea să vadă și cât ar putea să stea un copil de diverse vârste în fața unui ecran' – a transmis acesta într-un mesaj pe Facebook.

Apoi a explicat că timpul îndelungat petrecut în fața dispozitivelor digitale cu ecran are un impact direct asupra încetinrii procesului de dezvoltare a copilului.

„Excesul de ecrane la o vârstă la care un copil învață să comunice, să pipăie și să evalueze obiectele în spațialitatea lor 3D, să ceară, să negocieze, să cunoască nemijlocit, este rău pentru că oferă o realitate deformată.

Ca și cum ai vrea să recunoști forma unui obiect pe care îl pipăi cu mâinile puse în mănuși de box, ca și cum ai vrea să miroși o floare cu masca ffp2 pe față sau să admiri peisajul folosind ochelari cu lentile de culoare mov (sau alta, după preferințe).

Evident că poți simți, mirosi sau vedea ceva… Dar nu este realitatea! Acea realitate pe care să iți construiești o bază pentru educația școlară…

La începutul vieții copiii au nevoie de interacțiune directă cu alți oameni, nu cu un ecran. Mai târziu în viață lucrurile stau diferit' – a adăugat medicul pediatru.

Mihai Craiu și-a încheiat mesajul transmițând „un secret” cu privire la cele mai importante 9 minute din viața copilului mic.

„Și aș dori să vă spun un secret. Cele mai importante minute din viața unui copil mic sunt 9 (nouă): primele 3 după ce s-a trezit dimineața, primele 3 după ce revine acasă de la creșă/grădiniță/școală și ultimele 3 înainte să adoarmă. Încercați în astea 9 minute să fiți acolo pentru ei. 9 minute pe zi, în locul unui ecran' – a încheiat medicul.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Stiri
Buton