Se apropie mini-vacanța de 1 Mai și Paște și mulți dintre noi vom fi afară în natură, excursii, drumeții, în parcuri la picnic sau în curte la grătar. Odată cu bucuria statului în aer liber și la iarbă verde vine și riscul la care ne expunem în acest sezon – căpușele. Cât de periculoase sunt ele și cum le îndepărtăm de pe piele?
Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit în mediul online despre pericolul căpușelor mai ales în rândul copiilor și riscul de îmbolnăvire cu cu Lyme. Medicul spune că există și în România căpușe care pot transmite spirochetele genului Borellia, ce duce la apariția bolii Lyme. Dar nu toate mușcăturile vin cu risc de boală.
„Nu toate mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală! Chiar și în zonele în care există un număr foarte mare de căpușe care poartă în salivă (procentual vorbind) Borellia riscul de a face boala după un astfel de incident este în jur de 3%. Iar în România nu există astfel de zone de risc extrem!
Doar căpușele atașate îndelungat, peste 72 ore și care sunt angorjate cu sânge ar putea crește semnificativ riscul de infectare, dar nu mai mult de 25%. Zice Red Book Atlas of Pediatric Infectious Diseases ediția a 4a din 2020.
Spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva căpușei în copilul mușcat doar după un număr mare de ore de atașare, de obicei peste 24 ore!
Un semn evocator de boală Lyme este erupția caracteristică numită erythema migrans, care seamăna cu o reacție alergică, dar, de obicei nu e pruriginoasă și nici nu doare. Apare la locul mușcăturii după mai multe zile, în medie 10-11 zile„ – a explicat Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii'.
Medicul a explicat în podcastul Ramonei Păuleanu, „Creștem mari', ce trebuie făcut dacă descoperim o căpușă pe copil. Mihai Craiu spune că părinții trebuie să îi verifice pe cei mici după ieșirile în aer liber să vadă dacă nu cumva pe pielea lor s-a instalat vreo căpușă.
„În principiu trebuie să ne uităm undeva la joncțiunea hainelor – guler, gât, în spatele urechilor, în spatele zonei păroase a capului. Acolo unde suntem protejați, probabilitatea de a fi mușcați de căpușă e destul de mică. Ca o recomadare, în timpul ieșirilor, copilul ar trebui să poarte șosete, pantaloni, să nu aibă pielea foarte mult expusă la iarbă.
Dar dacă s-a jucat în pantaloni scurți și tricou, ne uităm pe zonele expuse. Dacă observăm insecta și încercăm să tragem de ea, riscăm ca ea să regurgiteze, să elimine saiva în piele. Nu căpușa produce boala, ci un parazit al căpușei. Borellia trăiește în saliva căpușei. Ea elimină salivă și în timp ce suge sânge. Conform studiilor o căpușă trebuie să stea mai mult de 24 de ore pentru a scuipa suficientă salivă ca să riște să contamineze copilul.
Dacă abia am ajuns acasă, am verificat copilul, am găsit căpușa și am scos-o, orice risc de a face vreo complicație este zero” – i-a explicat Mihai Craiu Ramonei Păuleanu.
Medicul pediatru a adăugat apoi că puten scoate căpușele cu pensetele clasice, e care oricine le are în casă. Totul este să avem grijă la modul în care o extragem.
„Se poate folosi o pensetă pentru îndepărtarea căpușei. Ea trebuie plasată între căpușă și piele, acolo unde este gâtul căpușei. Apucăm căpușa, fără să o rotim, fără să o smulgem. Mișcarea este pe verticală. Tragem căpușa, o ridicăm. Dacă tragem de ea pe verticală, ea va da drumul pielii. În cazul în care nu avem curaj să o scoatem, n-a mai încercat, este recomandat să emrgem la o unitate de primiri Urgențe. Nu apelăm la mituri urbane, nu turnăm acetonă, alte soluții… „- a completat medicul.
Foto – capturi video