Cat trebuie sa manance un copil?

Candva, ma­me­­le consi­de­rau ca mi­cutul lor va fi cu atat mai sa­na­tos, cu cat ma­nan­ca mai mult… Si­gur ca este im­portant ca micutul sa ma­­nan­ce, dar nu mult, ci bi­ne!

Din pacate, sur­plu­sul de ki­lo­­gra­me acu­mu­lat in co­pi­la­rie poa­te d­e­veni o „zestre foar­te ne­pla­cuta.

La nastere, aproximativ 15% din masa corporala a bebe­lu­su­lui o reprezinta ma­teriile gra­se. In timpul primelor luni de viata, pro­portia de grasimi, care sunt in­dispensabile dez­vol­ta­rii co­pi­lu­lui, continua sa creasca, astfel ca, pana la varsta de un an, acestea vor reprezenta 21-23% din greutatea copilului („draga­lasii bebelusi dolofani).

Mai tarziu, in jurul varstei de 7-8 ani, „depo­zi­tele de grasimi se di­mi­nueaza treptat. Acum, co­pi­lul trece prin­tr-o faza nor­mala de slabire, iar acest lucru ii in­gri­joreaza pe multi parinti, ca­re considera ca odras­la lor sla­­bes­te pentru ca nu mananca suficient.

Obezitatea la copil este o che­stiune com­plexa, care poate avea drept cauze eredi­ta­tea, alimentatia, lipsa ac­ti­vi­tatii fi­zice, situatia familiala etc.

Riscul de obezitate incepe in copilarie

Studiile efectuate au permis specialistilor sa ajun­ga la o concluzie: cu cat „cor­po­lenta unui co­pil intervine mai de­vreme, adica in­ain­­te de cinci ani si juma­tate, cu atat mai mare este po­sibilitatea ca acel co­pil sa fie gras in adoles­cen­ta. „Lupta impotriva ki­lo­gramelor in plus trebuie inceputa de pe acum.

Che­ia este alimentatia corecta, iar mai apoi vine, la rand, igiena de viata (sa faca un sport, sa evite sedentarismul, sa isi formeze obiceiuri sanatoase din familie.)

Cele mai periculoase alimente

La 3 – 4 ani, copilul incepe sa isi contureze propriile pre­fe­rin­te gastronomice, stie ce-i place sa ma­nance si ce nu. Din pacate, adesea, cartofii prajiti se afla pe lista celor mai multi dintre copii.

Ar trebui sa fii avertizata ca fiul sau fiica ta nu va ezita sa te santajeze ca sa isi ca­pete portia de car­tofi prajiti sau bis­cuitii cu crema de care este aproa­pe dependent din punct de vede­re gustativ, nu si nutritiv.

Nu ceda in­sis­tentelor lui, pentru ca, dupa cum stii, nu are inca pu­tere de discernamant. Mai tarziu, acelasi copil ajuns un adolescent obez va da pe tine toata vina pentru greutatea lui.

Tu stii mai bine ce trebuie sa cuprinda o ali­men­­tatie echilibrata, dar, in pri­mul rand, incearca sa elimini din me­niu alimentele si manca­ru­ri­le calo­rice: laptele gras si bra­n­ze­turile de culoare galbena (bran­za topita, cascaval), inlo­cu­indu-le cu produse degresate sau cu continut mic de gra­simi.

Mai scoate car­tofii, chipsurile, carnea grasa, semipre­pa­ratele, margarina. La gatit, inlocuieste smantana cu iaurt si nu mai face sosuri albe pe baza de faina.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton