Ce a pățit un elev din Rusia care a criticat războiul lui Putin din Ucraina

Un elev, în vârstă de 12 ani, din Rusia, care a criticat decizia lui Vladimir Putin de a începe războiul din Ucraina, și și-a contrazis profesoara de istorie, a fost luat în vizor de poliția rusă. Totul s-a petrecut în timpul unei ore de istorie când, Kiril, elev în clasa a VI-a, i-a pus întrebări nepotrivite' pofesoarei de istorie, notează publicația Novaya Gazeta.

Kiril are origini ucrainene și este afectat de războiul declanșat de Putin.

De ce a început Putin războiul?', a întrebat Kiril.

Profesoara i-a spus că nu este vorba despre un atac, ci despre „o operațiune specială'.

„Nu știu unde se află trupele noastre, dar dacă s-ar fi oprit la jumătatea drumului, agresiunea ucrainenilor ar fi continuat. Ucraina și SUA inventează știri false. Spun că oamenii sunt bătuți la mitinguri, dar mitingurile trebuie ținute sub control, coordonate', a răspuns cadrul didactic.

Apoi băiatul a mai pus o întrebare la care profesoara nu i-a mai răspuns: Cum se poate coordona un miting cu guvernul când mitingul este impotriva acelui guvern?'

După ora de curs, Kiril a ieșit pe coridorul școlii și a început să strige Slavă Ucrainei!', iar alți colegi au început să repete și ei cuvintele.

Citește și: Ce îi învață rușii pe copii despre războiul din Ucraina. Desenul animat de propagandă care a stârnit un val de controverse

A doua zi, mama lui Kiril a primit pe WhatsApp un mesaj de la un număr necunoscut.

Numărul era al altcuiva, exista o pisică pe avatar. O voce de femeie, fără să se prezinte, a spus că sună în legătură cu fiica mea. Am glumit, spunându-i că poate sunt o mamă atât de rea pentru  că nu știu că am o fiică. Și mi-au spus că era vorba, de fapt, despre fiul tău. ‘Vino să vorbești cu poliția – mi-au zis. I-am spus: „Sună-mă cu citație și voi veni” – a spus mama lui Kiril, menționând că apoi nu a mai răspuns la apeluri de la numere necunoscute.

O zi mai târziu, când copilul era singur acasă, a venit poliția la ușa familiei și a bătut insistent câteva zeci de minute, fără ca elevul să le deschidă. Apoi poliția a oprit curentul locuinței și a lăsat la ușă o somație în care le cerea părinților să se prezinte pentru interogatoriu.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri