Ce contine dublu test – Analize in sarcina

Inca de la primul test de sarcina, deja te gandesti pentru ce analize de sarcina trebuie sa te pregatesti? Una dintre aceste analize, dublu test, este o metoda de screening ce poate evidentia daca este sau nu cazul sa te ingrijorezi legat de anomaliile cromozomiale sau nu. Iata in ce consta dublu testul, cum e efectueaza si ce riscuri sunt evidentiate in urma efectuarii acestei analize.

Ce este dublu test

Dublu testul este una dintre analizele de sarcina cele mai non-invazive ce se fac in primul trimestru, pentru a depista diferite anomalii prezente la fat.

Dublu testul este indicat in mod deosebit femeilor insarcinate cu varsta trecuta de 35 de ani, ce au si un risc mai mare de a avea un copil cu anomalii cromozomiale.

Cu toate acestea, analiza de sarcina este recomandata si femeilor mai tinere, in principal datorita faptului ca este o metoda non-invaziva, iar informatiile obtinute in urma testarii ar putea duce la descoperirea anomaliilor, ce-i drept, intalnite mai rar in randul sarcinilor femeilor mai tinere.

Cand se face dublu test

Dublu testul se face in corelare cu prima ecografie de morfologie fetala, deci in intervalul 11-14 saptamani de sarcina.

Corelarea dintre ecografie si dublu test are rolul de a determina probabilitatea ca anumite anomalii sa fie prezente. Cu toate acestea, fiind un test de screening, nu vei putea obtine niciodata un rezultat concludent 100%, ci vei elimina din riscul ca cel mic sa vina pe lume cu probleme.

Cum se face dublu test

Pentru acest test nu trebuie sa te pregatesti in niciun mod deosebit, asistenta medicala iti va lua pur si simplu sange si il va trimite la analizat.

Ce anume se testeaza cu dublu test

Dublul test contine 2 markeri, de unde ii revine si denumirea, anume Free Beta hCG (gonadotropina corionica umana) si PAPP-A (proteina plasmatica asociata sarcinii).
In urma analizei si a interpretarii analizei, medicul iti va putea spune in ce masura exista un risc crescut ca cel mic sa se nasca cu:

  • Sindrom Down (Trisomia 21)
  • Sindromul Edwards (Trisomia 18) – cauzeaza intarzieri in dezvoltarea mintala si anomalii fizice severe.
  • Sindromul Patau (Trisomia 13)
  • Sindromul Turner – Lipsa unui cromozom X

Acestea sunt principalele anomalii cromozomiale pe care dublu testul le poate evidentia. Ulterior obtinerii analizelor, medicii introduc parametrii obtinuti intr-o aplicatie ce da rezultate precum risc crescut sau risc scazut.

Niciunul dintre rezultate nu ofera garantia ca anomaliile genetice nu sunt prezente, daca riscul e scazut, sau ca anomaliile genetice exista, daca riscul este crescut.

In eventualitatea unor anomalii prezente in analize, medicul poate indica analize de diagnostic ce pot oferi o certitudine in privinta riscului de a da nastere unui copil cu probleme cromozomiale.

Sursa: lybrate.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina