Ce facem cu microbii?

Noi traim ca intr-un ocean cu microbi. Pe piele, in nas, in gat, in tubul digestiv, peste tot avem microbi, cu care traim in buna pace – gazda si musafiri – atat timp cat sistemul imunitar al copiilor sau adultilor functioneaza in parametri normali.

Numai in tubul digestiv avem miliarde de microbi – cu rol benefic, insa.

Cel mai cunoscut si mai temut astfel de microb este stafilococul auriu.

Acesta se gaseste, in mod normal, pe pielea si mucoasele omului si ale animalelor.

El poate provoca stari toxice grave si infectii – este cel mai obisnuit agent al infectiilor pielii si tesuturilor moi.

Tratamentul se face pe baza de antibiotice, in functie de antibiograma.

Nu se dau antibiotice dupa ureche, deoarece acesti microbi devin foarte repede rezistenti la orice antibiotic folosit.

Infectiile cu stafilococ pot fi localizate oriunde la nivelul tractului respirator, si determina rinofaringite, traheite, sinuzita, faringo-amigdalite, bronsite sau, mai rar, pneumonii.

La copii, stafilococul auriu este una dintre principalele cauze ale osteomielitei acute, localizata frecvent la nivelul oaselor lungi, unde vascularizarea este mai puternica.

Se manifesta prin durere locala, insotita de febra si alte simptome generale. Exista, de exemplu, ciuperci care paraziteaza firul de par (Microsporia, Tricofitia, Favus), provocand pilomicoze, si se dezvolta in special pe pielea paroasa a capului copiilor mici, afectandu-i foarte rar pe cei trecuti de pubertate.

Copiii prezinta, de asemenea, un risc ridicat de a dezvolta micoze cutanate (provocate de ciuperci precum Trycophyton, Microsporum si Epidermopython), in conditiile in care nu se acorda o atentie riguroasa igienei.

Ei trebuie indemnati sa se spele pe maini des, iar in cazul in care sunt infectati, trebuie sa fie foarte atenti la obiectele pe care le utilizeaza.

37% dintre parintii din mediul rural practica spalarea fructelor si a legumelor sub jet de apa, cel mai probabil si din cauza lipsei de racordare a locuintei la o sursa de apa curenta, arata un studiu UNICEF.

Ce sunt stafilococii?
O categorie larga si extrem de importanta de microbi este cea a stafilococilor. Acestia pot produce o gama larga de infectii, de la cele superficiale, care afecteaza pielea, pana la cele grave care pot pune in pericol viata copiilor sau adultilor (septicemie, meningita).

In anumite conditii (lipsa de igiena, iritatii, alte boli de piele), ei devin agresivi si provoaca piodermitele. La copii, cea mai intalnita infectie cutanata de origine streptococica este impetigo („bubele dulci”).

Apare sub forma unor vezicule pline cu lichid, care provoaca copiilor mancarimi. Prin scarpinare, se sparg, iar imprastierea lichidului pe piele duce la marirea zonei infectate.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate