Ce facem cu microbii?

Antibioticele
Flora microbiana saprofita poate deveni agresiva atunci cand copilului i-a scazut imunitatea. Acesti microbi se inmultesc foarte repede pe un organism slabit, si produc boala.

In general, prima reactie este aceea de a trata orice infectie prin administrarea de antibiotice, dar acest lucru nu este intotdeauna recomandat. Cu cat administram mai multe antibiotice unui copil, la cel mai mic semn de boala, cu atat microbii se pot adapta si devin mai rezistenti la tratamente.

Atentie la igiena
Pentru a preveni infectiile, trebuie sa pastram reguli de igiena riguroase, si sa ne invatam copiii sa faca acelasi lucru.

In primul rand, trebuie sa ne spalam pe maini atunci cand „manevram” un copil, sa nu-i pupam manutele si sa avem mare grija la orice tip de interactiune cu cei mici, deoarece noi putem purta microbi care, prin sarut sau atingeri, vor fi transmisi copilului.

Pentru a indeparta microbii de pe piele, trebuie sa imbaiem copilul chiar ?i atunci cand este bolnav, deoarece prin piele se elimina toxinele, sarurile minerale, microbii.

Trebuie sa asiguram o buna igiena a cavitatii bucale, deoarece este un loc propice pentru
inmultirea bacteriilor patogene. Pe mucoasa bucala a sugarilor debilitati pot aparea leziuni erozive, sau depuneri albicioase, insotite de o senzatie de arsura de durere. Cariile dentare reprezinta, la randul lor, focare de infectie, care pot provoca afectiuni grave.

57%dintre parinti considera ca sursa apei pe care o ofera copilului este sigura – din sistemul public de alimentare (44,6%) sau imbuteliata (12,5%). In mediul rural, apar ca surse nesigure fantana, putul etc. (UNICEF).

Virozele respiratorii
Sunt foarte frecvente in cadrul bolilor copilului si au o durata si o gravitate diferite, dupa cum afecteaza un organism mai mult sau mai putin rezistent. Foarte important de retinut este ca, fiind provocate de virusuri, nu de microbi, virozele nu se trateaza cu antibiotic, intrucat virusurile nu sunt sensibile la acest tip de medicament.

Dintre simptome, amintim nasul infundat, secretiile nazale, apoi tuse, respiratie accelerata si suierata, iritabilitate din cauza imposibilitatii de a respira normal, febra etc. Tratamentul virozelor este complex si poate fi administrat numai in urma unei consultatii efectuate de medicul pediatru, eventual a unor teste de laborator.

Din cauza febrei si medicatiei antitermice, copilul transpira si se deshidrateaza foarte repede. Pentru prevenirea virozelor, este foarte importanta aerisirea camerei in care ne petrecem ziua, mai ales a camerei celui mic. Doua ore de aerisire injumatatesc cantitatea de microbi inhalata.

Atunci cand vremea ne permite, este important sa stam cat mai mult timp in aer liber, pentru a creste imunitatea copiilor si rezistenta acestora la diferitele tipuri de infectii.

Copilul alaptat primeste prin laptele mamei anticorpi pentru toate bolile de care a suferit mama, si astfel se poate apara mai bine de microbi. In schimb, copiii hraniti artificial se apara mai greu de infectii, deoarece nu beneficiaza de aceasta protectie suplimentara, si pot face forme mai grave ale bolilor.

Sa nu uitam, insa, ca este intotdeauna mai bine sa prevenim decat sa tratam; prin urmare, atentia pentru respectarea regulilor de igiena, de catre toti membrii familiei, este de extrema importanta. Un copil sanatos este un copil bine ingrijit.

Nu-l vom putea feri intotdeauna de infectii, este adevarat, dar prin atentia pentru igiena si tratamente adecvate, administrate numai la sfatul medicului, putem limita gravitatea si consecintele acestora.

Articol preluat din revista Baby; Foto: HEPTA.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate