Ce le lipsește bebelușilor născuți prin cezariană

Oamenii de ştiinţă au descoperit că există o diferență semnificativă și extrem de importantă între bebelușii născuți natural și cei născuți prin cezariană. Aceștia din urmă prezintă un risc sporit de a suferi de un număr de afecţiuni, printre care astm şi diabetul de tip 1, pe măsură ce înaintează în vârstă.

Cercetătorii  de la Universitatea Alberta din Canada au descoperit că existe niște diferenţe între bacteriile aflate în tractul intestinal al bebeluşilor născuţi prin cezariană şi cele aflate în tractul intestinal al celor născuţi natural. Iar aceste diferențe au un rol important în starea de sănătate a copiilor și a viitorilor adulți.

Experții susțin că prima expunere a copilului la bacterii are loc atunci când acesta traversează canalul vaginal al mamei sale, în cazul nașterilor naturale. Atunci, copilul este acoperit cu bacterii, iar o parte din acestea sunt înghiţite. În acest fel, intestinul copilului începe să fie populat cu bacterii benefice care joacă un rol crucial în dezvoltarea sistemului imunitar.

Citește și: Nasterea naturala prin cezariana este acum posibila

Un copil care se naşte prin cezariană nu are însă parte de acest contact prim cu bacteriile provenite din canalul vaginal al mamei. Mai mult, amânarea alăptării sau prescrierea de antibiotice ce duce la amânarea alăptării este o altă metodă prin care bebelușul este privat de aceste bacterii provenite de la mamă.

Citește și: Un bebeluș a rămas cu cicatrice, după ce a fost tăiat la cap în timpul operației de cezariană

Anita Kozyrskyj, profesor în cadrul departamentului de pediatrie de la Universitatea Alberta,  subliniază că studii mai vechi arată că bebeluşii născuţi prin cezariană prezintă un risc mai mare de astm, alergii alimentare, boala celiacă şi diabetul de tip 1. Aceşti copii sunt totodată mai predispuşi la obezitate – care s-ar putea datora amestecului de bacterii din intestin care procesează alimentele şi care absorb nutrimentele din intestin.

„Vrem ca părinţii şi doctorii să realizeze că deciziile pe care le iau în cazul cezarienei şi alăptatului poate afecta microbiomul noului născut, iar acest lucru poate avea efecte de-a lungul întregii vieţi în ceea ce priveşte sănătatea copilului', a explicat Meghan Azad, autor al studiului.

Citește și; Cezariana nu este „calea usoara' – Postarea unei mamici te va lasa fara cuvinte

Sursa: Globe and Mail


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton