Ce le punem copiilor în pachețelul pentru școală. Sfaturile Mihaelei Bilic pentru gustarea de prânz

Mai este foarte puțin până la începerea noului an școlar, iar pentru mulți părinți, pachețelul cu gustare este una dintre marile provocări pe care le exeprimenteză. Expertul în nutriție Mihaela Bilic a vorbit în mediul online despre acest subiect, care le dă atât de multe bătăi de cap unora.

Bilic a făcut pe pagina sa de Facebook o postare cu o serie de sfaturi utile pentru părinți, cu privire la ce ar trebui și ce nu ar trebui să le dea copiilor la pachet, pentru gustarea de prânz.

„Alegeți întotdeauna răul cel mai mic, acceptați compromisul”

Mihaela Bilic a preferat să vorbească despre lucrurile pe care părinții nu ar trebui să le facă dacă având în vedere alimentația celor mici. Ea spune că niciun aliment nu poate fi catalogat drept nesănătos, câtă vreme el este consumat în canttități moderate.

„Nu există alimente sănătoase și nesănătoase, totul ține de cantitate; mezelurile și brânzeturile sunt concentrate de carne/lapte, de aceea se mănâncă în cantitate mică (2-3 felii); dulciurile și zahărul sunt produse adresate plăcerii, de aceea se mănâncă rar/ocazional; băuturile răcoritoare (naturale sau carbogazoase) nu sunt apă, ci desert, deci tot rar se consumă și ele.

Mihaela Bilic: Diversificarea nu trebuie să înceapă cu suc din fructe! „Este greșit!'

Alegeți întotdeauna răul cel mai mic, acceptați compromisul: mai bine pufuleți decât chips-uri, mai bine chips-uri decât suc, mai bine covrig decât stick-suri, mai bine stick-suri decât baton de ciocolată, mai bine baton de cereale decât baton de ciocolată etc. Colectivitatea expune copiii la multe tentații, nu fiți absurzi crezând că sănătatea lor va avea de suferit dacă vin în contact cu astfel de produse, important e să NU facă un obicei din consumul lor.' – a precizat Bilic.

„Copiii nu trebuie puși la cură de slăbire”

Nutriționistul este de părere că alimentele care sunt interzise copiilor, le stârnesc curiozitatea și pofta și îi fac să și le dorească și mai tare.

„Copiii nu trebuie puși la cură de slăbire și nici alimente interzise nu trebuie să aibă, orice lucru interzis va fi dorit. În familiile cu copii supraponderali trebuie făcută ordine și disciplină în dieta familiei, cu toții urmând apoi niște principii corecte de alimentație echilibrată, ce vor avea ca rezultat slăbitul.

Atenție, mâncatul emoțional la copiii cu probleme afective sau dificultățile de adaptare nu se rezolvă prin cură de slăbire!' – a continuat Mihaela Bilic, adăugând apoi că grija pentru alimentația copilului nu ar trebui să fie mai puternică decât grija pentru emoțiile acestuia.

„În loc să vă faceți multe griji pentru alimentația copilului vostru, sfatul meu e să vă relaxați și să relativizați problema mâncării: nu se îmbolnăvește nimeni dacă nu mănâncă corect. Sănătatea, capacitatea intelectuală, succesul în viață și împlinirea copilului vostru nu depind de o farfurie cu mâncare. Încercați să vă ocupați mai atent de sufletul, decât de corpul lui, un copil schilodit emoțional va avea toate șansele să devină un adult cu probleme alimentare, sociale, profesionale, familiale.

Mâncarea, indiferent cât e de bună, poate cel mult să vă garanteze că aveți un copil bine hrănit'. Dar asta, din păcate, nu înseamnă că este și un copil bine crescut'. Umpleți viața copiilor cu mișcare, comunicare, atenție, entuziasm și bucurie-nu vor mai avea nevoie de mâncare, fie ea sănătosă sau nu' – a încheiat nutriționistul.

Foto – Facebook


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri
Buton