Ce pot păți copiii care consumă alimente procesate. Avertismentul dieteticenilor

Copiii care consumă frecvent alimente ultraprocesate prezintă probleme timpurii de sănătate, spun cercetătorii.

Alimentele bogate în zahăr, sare, grăsimi și aditivi alimentari industriali, cum ar fi conservanții și emulgatorii, au fost mult timp legate de problemele de sănătate la adulți.

Dar cercetările noi sugerează că și copiii sunt expuși acestor riscuri. Potrivit unui studiu efectuat de cercetători spanioli, făcut pe 1.500 de copii, cu vârsta cuprinsă între trei și șase ani, a reieșit că minorii care au consumat cantități mari de alimente procesate au dezvoltat șanse mai mari de a avea valori ridicate ale indicelui de masă corporală (IMC), o circumferință mai mare a taliei, niveluri mai mari de grăsimi și zahăr în sânge.

Toți acești factori cresc riscul de apariție a diabetului de tip 2, dar și a atacurilor de cord, riscul de atacuri cerebrale sau pierderea vederii.

Oamenii de știință, care și-au publicat cercetarea în jurnalul Jama Network Open, au descoperit, de asemenea, că minorii care consumă mai multe alimente procesate au niveluri mai scăzute de colesterol bun în sânge, spre deosebire de cei care mănâncă alimente proaspete.

Citește și – Cum poți avea grijă de sănătatea copilului tău într-un mod cât mai natural: 4 metode simple

„Alimentele procesate conțin cantități mai mari de sodiu, energie, grăsimi și zahăr și cantități mai mici de fibre. În plus, consumul excesiv de energie, grăsimi saturate și zahăr contribuie la creșterea în greutate și la un risc mai mare de obezitate, care este un factor de risc important în bolile cardiovasculare' – au precizat aceștia, potrivit Daily Mail.

Un alt aspect pe care cercetătorii l-au examinat a fost și comportamentul alimentar al mamelor.

Citește și – 5 tipuri de alimente pe care le poți consuma dacă ai intoleranță la gluten

Ei au descoperit că mamele copiilor care au mâncat mai multe alimente procsate sunt de obicei mai tinere, au un IMC mai mare, un nivel mai scăzut de educație și nu au un loc de muncă stabil.

Dr. Duane Mellor, dietetician și purtător de cuvânt al British Dietetic Association, a declarat: „Când te uiți la date mai atent, copiii care consumă frecvent alimente procesate au tendința de a mânca mai puține legume, fructe, nuci, semințe, leguminoase sau carne.'

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri
Buton