5 tipuri de alimente pe care le poți consuma dacă ai intoleranță la gluten

Intoleranța la gluten poate provoca o serie de efecte neplăcute la nivel digestiv, precum balonare, crampe abdominale, dar și simptome generale, precum oboseală. Dacă te confrunți cu această afecțiune, o dietă echilibrată bazată pe alimente fără gluten te ajută să ai o digestie optimă și să-ți menții starea de sănătate. 

Iată ce trebuie să știi despre gluten și câteva recomandări de alimente pe care le poți consuma în siguranță!

Ce este glutenul?

Pentru a pune bazele unei diete potrivite nevoilor tale, trebuie să înțelegi ce este glutenul și cum îl poți evita, în cazul în care ai dezvoltat o intoleranță la această substanță. Pe scurt, acest termen se referă la o familie de proteine care se găsește în diverse cereale, precum grâu, orz și secară. Vei întâlni glutenul în pâine, paste, biscuiți, dar și în sosuri sau diverse dulciuri. Dacă ai o intoleranță, organismul tău nu poate descompune și procesa această proteină, iar ca urmare apar simptomele neplăcute.

Ce alimente poți consuma dacă ai intoleranță la gluten?

Pentru o digestie cât mai ușoară, este recomandat să adopți o dietă pe bază de produse naturale, fără gluten. Un aport crescut de fibre este, de asemenea, indicat. Vei obține o dietă echilibrată dacă incluzi în regimul tău și suplimente alimentare,  pudre proteice și super alimente bio de la Obio.ro. Iată ce variante ai!

Fructe și legume proaspete

Fructele și legumele proaspete, naturale, nu conțin gluten. Astfel, ai la îndemână o diversitate de opțiuni, de la legumele cu amidon, precum cartofi, porumb și dovleac, până la cele crucifere – conopidă și broccoli.

Poți consuma în siguranță citrice, banane, mere, fructe de pădure, sau orice alt fruct proaspăt preferi. Totuși, acordă atenție fructelor și legumelor procesate, uscate, congelate sau la conservă, deoarece acestea pot avea arome adăugate sau sosuri ce includ gluten.

Cereale integrale

Deși este necesar să eviți cerealele ce conțin gluten, nu trebuie să renunți la întreaga grupă de alimente. Poți consuma în siguranță quinoa, orez brun sau sălbatic, mei sau hrișcă. Pentru diversificare, include în regimul tău și pudre fără gluten obținute din frunzele cerealelor, cum este pulberea bio de orz verde, 250g.

Diverse tipuri de carne

Atât carnea roșie cât și cea de pasăre sau fructele de mare pot face parte dintr-o dietă fără gluten. Delectează-te cu rețete pe bază de vită proaspătă, porc, miel, pui sau curcan, sau prepară mâncăruri exotice cu scoici sau crustacee! Este recomandat să eviți însă produsele procesate, precum mezelurile, cârnații sau preparatele congelate de tip pane.

Produse lactate

Majoritatea produselor lactate nu conțin gluten, în special dacă sunt naturale, fără arome adăugate. Include în regimul tău alimentar lapte, unt, smântână sau brânză, dar citește cu atenție eticheta produselor prelucrate, cum este cazul iaurturilor aromate, sosurilor de brânză sau înghețatei pentru a verifica dacă nu au gluten adăugat!

Uleiuri și grăsimi naturale

Poți consuma fără griji uleiuri naturale, precum uleiul de măsline, floarea soarelui, susan sau semințe de struguri. De asemenea, ai la îndemână și diverse produse bogate în grăsimi, precum avocado sau măsline. Folosește cu atenție uleiurile care conțin aditivi, cum sunt spray-urile pentru copt sau gătit!

O dietă fără gluten nu trebuie să fie neapărat una foarte restrictivă. Te poți bucura de o diversitate de produse alimentare de bază și le poți integra cu succes în rețete delicioase. Consumă cât mai multe produse naturale și citește cu atenție etichetele produselor procesate! Alege cât mai des alimente certificate fără gluten și vei reuși să pui la punct o dietă sănătoasă!


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial
Buton