Extrem de bogat în nutrienți esențiali, laptele secretat încă din ultimele luni de sarcină și care va constitui masa bebelușului în primele zile după naștere poartă numele de colostru. Cunoscut și ca 'primul lapte', lichidul vâscos, de culoare gălbuie conține imunoglobuline, polipeptide, vitaminele A și E, sulf organic, calciu, potasiu, în combinații personalizate, pentru a satisface nevoile nou-născutului.
Bogăția de ingrediente (într-o concentrație atât de mare) specifică pentru colostru nu se va regăsi nici măcar în laptele matern matur. Lactoferina, de exemplu – care este o glicoproteină cu efect antibacterial, antiviral, antiinflamator și imunomodulator, și care ajută și la creșterea și diferențierea celulelor, precum și la dezvoltarea armonioasă a sistemului asteorticular – este prezentă în colostru într-o concentrație de 7 ori mai mare decât în laptele matern.
Numărul mare de leucocite din colostru protejează corpul în fața virusurilor și bacteriilor. Colostrul este considerat un antibiotic perfect, fără efectesecundare și un vaccin natural sigur. În colostru se mai găsesc și polipeptide bogate în proteine (PRP) – lanțuri scurte de 10 aminoacizi, cu rol imunomodulator și care stimulează acțiunea celulelor macrofage (celule ucigașe), ce înglobează și distrug organismele patogene.
Colostrul reglează și tranzitul intestinal, ajută sistemul digestiv al nou-născutului să elimine primul scaun (meconiul), contribuind, astfel, și la eliminarea bilirubinei (ficatul nu poate îndeplini încă această funcție la nou-născut).
Industria farmaceutică și a produselor naturiste a exploatat din plin proprietățile primului lapte. Suplimentele pe bază de colostru sunt recomandate și copiilor mai mari, dar și adulților, pentru prevenirea și tratatea anemiei, astmului, gripelor, gingivitelor. Tot colostru se recomandă și în tratamentele post-chirugicale, în scleroză multiplă, ulcer sau afecțiuni ale tiroidei, dar și în scopuri cosmetice, pentru revitalizarea părului casant.
foto Shutterstock