Ce sport este potrivit pentru copilul tau?

Sportul si orice exercitii fizice ajuta la dezvoltarea armonioasa a unui copil si, cu cat acesta este inceput mai devreme, cu atat mai bine. Dar ce sport anume sa practice si de la ce varsta pentru a fi sigura ca organismul micutului nu este suprasolicitat?

Ce recomanda medicii? Nu este prea devreme pentru fotbalul care ii place la nebunie si pe care il joaca toata ziua in parc? E bine sa il indemni pe micutul tau, care inca nu isi coordoneaza bine miscarile, sa faca gimnastica?

Dar un sport de echipa? Si daca acum este prea devreme, atunci cand? Este important sa stii ca nu este nici o problema daca cei mici nu se arata interesati de anumite sporturi de la varste fragede sau chiar deloc.

Nu e nici un necaz daca micutul tau nu poate sa inoate foarte bine, el poate fi mai tarziu un bun patinator sau jucator de tenis. Important este ca ei sa fie antrenati in activitati si jocuri de miscare care sa-i ajute sa aiba si sa-si mentina o stare fizica buna.

Gaseste-i copilului tau activitati distractive, interesante, pe care sa le practice cu placere si nu din obligatie, ca pe o corvoada si care sa-i capteze atentia si sa-l tina pe micut in miscare. Apoi, este foarte bine sa lauzi toate succesele copilului si nu sa-l critici pentru insuccesele din activitatea sportiva.

Arata-i ca iti place si ca esti interesata de ceea ce el face bine si ofera-i mai multe ocazii si momente care sa-i asigure succesul. Nu ezita sa participi la jocurile sportive impreuna cu cel mic si apeleaza la tot mai multe activitati noi, mai cu seama daca acesta se arata interesat.

Nu ignora si alte avantaje pe care copilul tau le va avea daca este incurajat spre un sport: devine mai ordonat, isi face noi prieteni, invata sa respecte regulile si sa imparta beneficiile si responsabilitatile, ceea ce ii va folosi in viata.

La gradinita
La varste fragede, de pana la cinci – sase ani, multi copii ezita sa se implice in exercitii sportive, se rusineaza la sport deoarece se tem de un esec sau nu sunt siguri de fortele lor. E absolut normal.

Nu inseamna ca, daca un alt copil merge, sa zicem, bine cu bicicleta, la patru ani, micutul tau trebuie obligatoriu sa faca la fel. Daca copilul nu vrea sa faca un anumit exercitiu sau nu pare inca pregatit, medicii de medicina sportiva, ca si pediatrii, recomanda sa nu il fortezi prea tare.

Nu incerca sa faci prea multe comparatii intre copilul tau si alti copii, caci micutii isi vor manifesta indemanarea si priceperea la varste diferite. Tu trebuie sa fii cea grijulie, sa-l incurajezi spre o activitate pe care vezi ca si-o doreste, dar sa nu il fortezi. Mai bine asteapta cateva luni si incearca din nou.

Ce poate face pana la varsta de sase ani: inot, sarituri cu coarda, sotron, gimnastica generala (fara a se lucra pe aparate), karate, freesbee (jocul cu discul de plastic).

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau