Ce spun nutritionistii despre diete?

De trei ori mai multe femei decat barbati
Doctorul Marius Preda (medic primar boli interne, specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic Militar Central Bucuresti) are un punct de vedere similar. Marturiseste ca vin la el categoric, de trei ori mai multe femei decat barbati'.

Cat despre tipul de probleme cu care i se adreseaza, adauga: Am avut de multe ori surpriza sa doreasca sa slabeasca fete tinere, subponderale, datorita celulitei de pe coapse sau «aripioarelor». Cei foarte obezi vin dezamagiti dupa felurite incercari.' Motivele care au dus la ingrasare nu sunt clare: Foarte multi nu gasesc o cauza identificabila. De la un anumit mo­ment, incep sa se ingrase.

Desigur, aproape orice orga­nism uman are un moment, o cumpana de la care balanta aport – consum energetic se da peste cap, si, fara a-ti schimba obiceiurile alimentare, incepi sa iei in greutate.

Poate ca in acel moment zestrea ta genetica e depasita, sau poate ca me­ta­bolismul tau este dat peste cap de o infectie, sa spunem virala, nemanifesta clinic. Nu e nimic demonstrat stiintific. Este insa trist si implacabil', spune doctorul Preda.

Dieta care nu infometeaza
Cine a tinut cel putin o data dieta stie ca principalul efect e ca ai tot timpul senzatia de foame, din cauza restricti­ilor alimentare, dar si a gandului ca nu poti manca cat si cum vrei.

Dr. Marius Preda are cateva directii principale pe care le recomanda pacientilor:

  • sa nu se infometeze;
  • sa nu tina asa-numitele diete disociate;
  • sa varieze zilnic alimentele pentru a nu se plictisi;
  • sa consume cu moderatie si ras­faturile', alimente necesare pentru mentinerea unui tonus psihic confortabil;
  • sa aiba rabdare (Ceea ce s-a depus in ani de zile nu se poate da jos fara riscuri in cateva saptamani', explica el);
  • sa nu isi piarda multe ore din timpul liber zilnic la sala (Nu efortul fizic intens slabeste, ci cel de lunga durata si practicat regulat, dar fara eroisme', con­clu­zioneaza nutritionistul).

Doctorul Preda a inregistrat rezultate pozitive in 80% dintre cazuri. Sigur ca am si esecuri pe care mi le asum, dar care tin de fapt de motivatia pacientului.

Societatea nu ajuta Multe persoane s-au ingrasat fara sa-si dea seama, nu au facut nicio schimbare in ritmul de viata, dar au pus pe negandite kilogramele. Marius Preda este de parere ca Societatea ac­tuala nu ne ajuta deloc sa slabim, iar previziunile nu sunt mai optimiste.

Poate ca zestrea genetica a omului nu este pregatita sa faca fata excesului de hrana ieftina, variata si usor de obtinut.'

Insa nutritionistul admite si ca se fac pasi inainte: Abia de cativa ani se incearca sensibilizarea populatiei la problema alimentelor si obiceiurilor de viata obezogene. Vom reusi? Am mari indoieli. Dar merita sa incercam, sa nu ne lasam luati de valul consumismului. Inca nu dispunem de o alta solutie, sa zicem medicamentoasa, eficienta 100%.'

Text: Valentina Vuxanovici; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport