HPV sau Human Papilloma Virus este cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală din lume, peste 60% dintre adulții activi din punct de vedere sexual fiind infectați cu acest virus.
Multe dintre persoanele infectate nu află niciodată despre acest lucru, pentru că, de cele mai multe ori, nu există simptome. Deși sunt cazuri când organismul dezvoltă imunitate față de acest virus, el rămâne în continuare unul periculos pentru că reprezintă cea mai frecventă cauză a cancerului de col uterin.
Virusul HPV se transmite pe cale sexuală sau prin contactul direct cu porțiunea de piele infectată. Acest virus se poate contracta atât prin sex vaginal, cât și prin sex anal sau oral. Astfel, condiloamele pot apărea în jurul anusului, vaginului sau la nivelul cavității bucale. Dincolo de prejudecăți, faptul că o persoană este infectată cu HPV nu înseamnă neapărat că a avut mai mulți parteneri sexuali. Este suficient și unul singur, care să fie purtător de HPV, pentru a fi infectat cu acest virus.
Cum foarte multe persoane infectate cu acest virus nu au cunoștință de acest lucru riscul de a infecta la rândul partenerul sexual este foarte mare.
Se întâmplă însă ca negii genitali să apară în locuri vizibile și atunci persoana infectată poate observa ceva în neregulă. Aceste condiloame sunt ușor de recunoscut. Au, de cele mai multe ori, aspectul unui neg dar de culoarea pielii sau de culoare foarte deschisă.
Adesea, sistemul imunitar al omului reuşeşte să elimine virusul în aproximativ 2 ani, înainte ca acesta să producă probleme de sănatate. Existența infecţiei cu HPV pentru mai mulţi ani poate să duca însă la apriţia cancerul de col uterin. Sunt 250 de tipuri de HPV însă există 15 genotipuri de Human Papilloma Virus încadrate la risc înalt de dezvoltare a cancerului de col uterin, cele mai importante din acestea fiind genotipurile HPV 16 și 18. Acestea două sunt cauza a peste 60% dintre cazurile de cancer de col uterin provocat de HPV.
În prezent, infecția cu HPV nu poate fi tratată. Leziunile precanceroase și comdiloamele pot fi tratate, ele pot fi eliminate chirugical cu ajutorul laserului sau prin alte metode.
Virusul în sine, odată contractat, rămâne însă, de cele mai multe ori , în organism. El ar putea dispărea numai sub acțiunea sistemului imunitar.
În prezent nu există suficiente studii care să certifice faptul că infecția cu HPV nu este periculoasă în sarcină. Totuși, cazurile în care virusul s-a trasmis de la mamă la copil sunt foarte puține, sub 0,02%. Și chiar și în aceste cazuri, copilul nu a prezentat probleme majore, condilomul putând fi extirpat după naștere fără complicații. Cazurile în care nou-născutul s-a infectat de la mamă cu HPV și a prezentat condiloame la nivelul cavității bucale au fost extrem de rare.
Totuși, este bine de știu că, dacă femeia prezintă condiloame, există un risc foarte mare ca acestea să se dezvolte în timpul sarcinii pe fondul schimbărilor hormonale și al intensificării secreței vaginale.
Testul care detectează HPV este testul Babeș Papanicolau și nu face parte din analizele uzuale din timpul sarcinii. Cu toate acestea este un test pe care orice femeie care și-a început viața sexuală ar trebui să-l facă o dată pe an.
Citește și: Afla totul despre testul Papanicolau
Nu există medicament ce poate fi dat în timpul sarcinii pentru a elimina 100% riscul de infectare a nou-născutului cu HPV, în timpul nașterii vaginale. Chiar dacă femeia gravidă prezintă condiloame este posibil ca medicul să nu recomande eliminarea acestora, de multe ori ele dispărând de la sine după naștere. Există însă și varianta ca aceste condiloame să fie eliminate în timpul sarcinii chirurgical, prin intervenția cu laser, sau prin criototerapie , fără ca sarcina să fie pusă în pericol. Chiar și în acest caz infecția va rămâne în organismul mamei, cel puțin o perioadă.
Șansele ca nou-născutul să fie infectat la naștere cu HPV sunt foarte, foarte mici, dar nu inexistente. Numai medicul este cel care va stabili dacă este bine ca mama să nască natural sau dacă se impune o naștere prin cezariană, în funcție de evoluția și forma infecției.
Există studii, ce-i drept nu foarte multe, care au demonstrat că virusul Papilloma poate fi transmis de la mamă la bebeluș prin alăptare. Unul dintre studii, realizat de cercetătorii finlandezi, arată că în mai mult de 5% dintre cazuri, genotipul HPV 16, unul din cele două cele mai periculoase forme de HPV, se regăsește în laptele matern recoltat de la mame la scurt timp după naștere și ar putea fi transmis de la mamă la copil prin alăptare.
Așadar, deși nu există suficiente studii care să confirme faptul că infecția cu HPV poate fi transmisă bebelușului prin alăptare, acest risc există.
Citește și: Alăptarea de la A la Z
Alăptarea: 3 beneficii la care nu te gândești
Atenție! Acest articol a fost scris doar în scop informativ. Orice afecțiune din timpul sarcinii trebuie discutată cu medicul care supraveghează sarcina și care va decide în cunoștință de cauză ce este mai bine pentru dumneavoastră.
Surse: mayoclinic.org, babycenter.com, bacteriality.com, reuters.com.
Foto:Hepta