Cele mai comune indicii care anunță autismul în rândul copiilor

Diagnosticul de autism a devenit, din păcate, un rezultat medical din ce în ce mai des întâlnit pe fișele de observație ale copiilor care prezintă un comportament deviant. 

Specialiștii spun că autismul este o tulburare de dezvoltare complexă care afectează capacitatea unei persoane de a comunica și de a interacționa cu ceilalți.

Citește și: Un copil cu autism a fost lovit cu picioarele de un polițist chiar în școala unde învăța

Cu toate că semnele pot varia considerabil de la un individ la altul, există câteva indicii comune pe care părinții le pot observa. Invitată în emisiunea „Părinte la FIX', difuzată de Metropola TV, Ileana Tescan, coordonator programe în cadrul Asociației Învingem Autismul, a explicat care sunt semnalele la care trebuie să fie atenți părinții.

„Din păcate, trebuie să încep cu o veste rea. 1 copil din 36 este diagnosticat cu o tulburare din sfera autismului, ceea ce este foarte mult. Vorbim despre studii realizate la nivel mondial, nu avem încă studii punctuale pe România.

Citește și: Autismul ar putea fi diagnosticat inca de la nastere printr-un test simplu

În ciuda intensificării cercetării în acest domeniu nu există, încă, o cauză oficială. Există, sigur, mai mult niște factori pe care îi putem incrimina pentru apariția acestui diagnostic de AUTISM și vorbim aici despre factori genetici, de mediu, biologici, toți aceștia pot crește riscul ca un copil să fie diagnosticat cu AUTISM. O cauză oficială, însă, nu există.', spune specialistul.

Indicii comune care pot anunța un diagnostic de AUTISM

1. Nu spune niciun cuvânt până la varsta de 16 luni.
2. Nu arată cu degetul până la vârsta de 18 luni.
3. Nu combină 2 cuvinte până la varsta de 2 ani.
4. Nu raspunde la nume.
5. Își pierde limbajul sau abilitățile sociale.
6. Are contact vizual redus.
7. Nu știe să se joace cu jucăriile.
8. Aliniează jucăriile sau alte obiecte.
9. Se atașeaza de o jucărie sau un obiect anume.
10. Are activități repetitive/stereotipe (deschiderea și închiderea repetată a ușilor, învârtitul în jurul propriei axe, fluturarea și privitul mâinilor etc.).
11. Nu zâmbește.
12. Nu răspunde la stimuli auditivi.

Ce este autismul?

Autismul, sau tulburarea de spectru autist, reprezintă o deficiență de dezvoltare a creierului și influențează modul în care o persoană comunică și percepe lumea înconjurătoare. Autismul poate fi diagnosticat la orice vârstă, dar, de cele mai multe ori, este o tulburare ce apare în dezvoltarea copilului și se poate observa încă din primii ani din viață. Copiii cu autism au probleme de comunicare, dar dezvoltă abilități deosebite și au rezultate spectaculoase în alte domenii.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri