Cele mai comune semne care anunță iminența nașterii. Cum știi că vei intra în travaliu

Știm cu toții că medicul ginecolog joacă un rol crucial în monitorizarea și ghidarea procesului de naștere, dar există semne ginecologice specifice care pot oferi informații valoroase cu privire la travaliul care se apropie.

În momentele următoare, vom explora, cu ajutorul doctorului Ana Chioveanu, specialist în cadrul spitalului Medicover, semnalele ginecologice care prevăd adesea iminența nașterii.

1. Modificări cervicale

Colul uterin joaca un rol vital în procesul de naștere și, pe măsură ce travaliul se apropie, suferă modificări semnificative.

,,Colul uterin începe să se înmoaie, să se subțieze (șterge) și să se deșchidă (se dilata). Medicii ginecologi efectuează adesea examinări cervicale pentru a monitoriza aceste modificări. Pe măsură ce travaliul se apropie, colul uterin poate deveni progresiv mai subțire și se poate dilata într-o anumită măsură, ceea ce indica faptul că organismul se pregătește pentru naștere' – a explicat dr. Ana Chioveanu.

2. Ruperea membranelor

Un alt semn ginecologic că travaliul poate fi iminent este ruptura membranelor, denumită în mod obișnuit „ruperea apei'. Acest lucru se întâmplă atunci când sacul amniotic din jurul bebelușului se rupe, determinând scurgerea sau curgerea lichidului amniotic prin vagin.

Ruptura membranelor se poate produce spontan sau poate fi efectuată de un cadru medical dacă travaliul trebuie indus sau intensificat. Odată ce membranele se rup, este în general un indiciu clar că travaliul vă începe într-o perioada relativ scurta.

Citește și: Un bebeluș a murit după ce medicii au uitat să-i facă o injecție de rutină la naștere

3. Scurgeri de sânge

Prezenta scurgerilor de sânge este un semn că travaliul este probabil să apară în curând. Sgurgerile normale de sânge se refera la eliberarea unei cantități mici de mucus cu firicele de sânge din colul uterin, pe măsură ce acesta începe să se șteargă și să se dilate. Aceasta scurgere roz sau maronie este rezultatul ruperii vaselor de sânge mici din colul uterin în timp ce se pregătește pentru travaliu. Apariția unui acestui mucus cu pete de sânge este adesea un semn încurajator că travaliul este iminent sau a început deja.

4. Contracții puternice și regulate

Contracțiile sunt o parte fundamentală a procesului de naștere și, pe măsură ce travaliul se apropie, acestea devin de obicei mai puternice, mai regulate și mai frecvente.

,,Din punct de vedere ginecologic, debutul travaliului adevărat este caracterizat de contracții care urmează un model consistent, crescând în intensitate și survin la intervale regulate. Aceste contracții ajuta la ștergerea și dilatarea colului uterin, ducând în cele din urma la nașterea copilului. Monitorizarea frecventei, duratei și intensității contracțiilor este cruciala în determinarea iminentei nașterii', a continuat dr. Ana Chioveanu.

Citește și: O femeie a adus pe lume șase copii în 10 minute. 32 de profesioniști din domeniul medical au asistat la naștere

5. Mișcarea fetală descendentă

Pe măsură ce travaliul se apropie, poziția copilului în pântecele mamei se schimba adesea. Senzația că capul sau corpul bebelușului coboară în pelvis poate fi un indiciu că travaliul este iminent. De asemenea, bebelușul nu mai are suficient loc pentru mișcări frecvente. Aceasta modificare a mișcării fetale este uneori însoțită de o presiune crescuta asupra pelvisului și de o senzație de ușurință în a respira pentru mama. Cu toate acestea, este esențial să reții că fiecare sarcina este unica și nu toate femeile pot experimenta acest semn ginecologic specific.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri