Cele mai frecvente probleme in sarcina

Ecografiile – un pericol?
Multe femei se tem ca ecografiile dauneaza fatului. Dar ultrasunetele nu fac rau copilului, si nici mamei. Femeile mai in varsta, cele care au diabet, o tensiune ridicata sau o sar­cina suspecta de o malformatie sunt sfatuite sa-si faca ecografii mai des.

La prima eco­grafie medicul va analiza pozitia sacului ovular pentru a afla daca sar­cina este intra sau ex­tra­u­te­rina. Urmatoarea eco­grafie se face intre a 11-a si a 13-a sapta­mana de sarcina, pentru o de­pis­tare preco­ce a sindromului Down.

Intre a 20-a si a 24-a saptamana se face o analiza numita morfograma (mai cu­nos­cuta sub denumi­rea de ecografie de morfologie fetala), iar apoi inca o eco­grafie, intre a 32-a si a 34-a sap­tamana, cand copilul este complet format.

Ce infectii pot afecta fatul?
Daca unele dintre infectii pot fi tratate fara ca viata fa­tului sa fie pusa in pericol, altele pot provoca o moarte embrionara sau un avort.

Spre exemplu, daca viitoarea mama se va imbolnavi de rubeola in primele trei luni, boala nu va putea fi tratata, drept urmare copilul nu va rezista. De asemenea, infectia cu virusul Citomegalus (CTV) poate determina producerea unui avort.

O alta infectie riscanta pentru mame este varicela. In cazul in care o pacienta este diagnosticata cu varicela, medicul va face un test de amniocenteza, prin care se poate afla cand s-a infectat mama si daca fatul era format in momentul imbolnavirii.

Daca se intampla ca fatul sa nu fie format, atunci e posibil ca acesta sa dezvolte anumite malformatii, deci sarcina trebuie intrerupta.

Medicii ginecologi le sfatuiesc pe viitoarele mame sa mearga la analize cu o luna-doua inainte de a ramane insarcinate sau chiar in anul in care vor sa aiba un copil. Astfel, prin tratarea infectiilor, sansele de a pierde un copil se reduc.

Alimentatia si hipertensiunea arteriala
Nevoile energetice ale copilului sunt satisfacute daca mama urmeaza o dieta echilibrata. Femeile care se ingrasa cu peste 14 kilograme se confrunta cu riscul de a avea copii cu o greutate mica la nastere si de a se imbolnavi de diabet zaharat sau de hi­pertensiune arteriala.

Femeile care sufera de hipertensiune trebuie sa-si masoare tensiunea ar­teriala saptamanal. O complicatie a hipertensiunii arteriale este eclampsia, care poate duce la pier­derea sarcinii, prin nastere inainte de termen, si chiar prin deces fetal intrauterin.

Am racit. Cum ma tratez?
Intrucat nu toate me­di­camente­le sunt benefice in aceas­ta pe­rioada, este indicat ca raceala sa se trateze doar cu produse naturiste. Acest fapt presupune ca femeile insarcinate care au racit trebuie sa manance foarte multe lamai si vitamina C, bine-venite in aceas­­ta perioada.

Daca nu-si fac efectul, pentru sca­derea febrei se poate ad­mi­nistra algocalmin si, din tri­mes­trul al doilea de sarcina, parace­tamol.

Medicul ginecolog poate recoman­da mamelor care nu reu­­sesc sa scape de raceala, sa urmeze un tratament pe baza de antibiotice. Conditia este ca raceala sa persiste mai mult de trei zile sub tratament simptomatic.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate