Cele mai frecvente probleme in sarcina

Rh negativ, copil sanatos?
Este foarte important de stiut ca riscurile unei sarcini cu Rh negativ apar in momentul in care mama are Rh negativ, iar tatal pozitiv. In cazul unei alte combinatii, nu exista riscuri. La prima sar­cina, Rh-ul nu afec­teaza embrionul.

De la a doua sarcina poate aparea, intr-adevar, un oarecare risc de incompatibili­tate. Din acest motiv, copilul risca sa aiba, la nastere, o anemie foarte mare sau un icter prelungit. Medicii recomanda mamelor ca, dupa nastere, sau, eventual, dupa un avort, sa se vaccineze, daca au RH negativ. Astfel, vor putea naste fara probleme un al doilea copil.

Starea de greata si voma se trateaza doar cu mese mici si dese, multe lichide si vita­mi­ne. Nu se administreaza antivomitive, mai ales in primul trimestru de sarcina, pen­­tru ca fatul poate fi afectat. In ceea ce pri­veste durerile, printre cele mai frecvente se numara cele de spate si de dinti.

Dure­rile de spate sunt normale din tri­mestrul al doilea de sarcina pentru ca oasele bazi­nului se relaxeaza, adaptandu-se la marirea uterului. Din acest motiv, ele se trateaza doar cu un usor masaj lombar. Durerile de dinti pot fi tratate stomatologic, sub anes­tezie locala, fara niciun risc.

Chisturi ovariene
Femeile care au chisturi ovariene se pot opera, chiar daca sunt insarcinate, fara ca viata celui mic sa fie pusa in pericol. In general, nu apar dificultati nici in cazul unei persoane cu fibrom sau Papiloma-virus (HPV – virusul care poate determina aparitia cancerului de col uterin), dar me­dicii recomanda controale mai dese.

O si­tuatie delicata apare in momentul in care se des­copera ca mama are o infectie cu streptococ B, care este foarte periculoasa. Majoritatea copiilor infectati cu streptococ beta he­molitic vor dezvolta infectii neonatale cu debut precoce, in primele 24 de ore de la nastere. Ei vor prezenta dificultati in respiratie, o moliciune accentuata a extremitatilor sau letargie.

Am voie sa fac exercitii fizice?
Tendinta generala a femeilor insarcinate este ca in aceasta perioada sa faca mai putina miscare, din teama de a nu-l rani pe cel mic. Nimic mai gresit! Poti practica in continuare sportul prefe­rat!

Daca, insa, suferi de di­abet za­harat sau boli de inima, e bine sa discuti inainte cu me­dicul tau si sa urmezi reco­mandarile acestuia. In pri­mul tri­mes­tru de sarcina sunt permise exercitiile de fortifi­care fizica, iar in cel de-al doilea ar fi de pre­ferat sa practici exercitii de respiratie si relaxare.

Cum e mai bine sa nasc?
Sustinatorii nasterii prin cezariana au scos in evidenta faptul ca bebelusii nu vor avea probleme neurologice si nici nu vor lua vreo infectie de la mama, iar mamele (in special cele care au probleme cu ochii sau cu inima) nu vor trebui sa trea­ca prin durerile facerii'.

De cealalta parte, adeptii nas­terii naturale subliniaza faptul ca recuperarea este mai rapida, mama se poate deplasa mai usor si poate incepe sa se ocupe imediat de cel mic.

Cel mai sanatos este sa nastem natural, mai ales ca anestezia peridurala elimina durerea care ne speria in trecut! Dar eu respect optiunea fiecarei femei. Discut cu mamele care doresc sa nasca prin cezariana despre avantajele nasterii naturale si, daca isi mentin parerea, efectuez cezariana, tot sub anes­tezie epidurala', explica medicul Ruxandra Dumitrescu.

Text: Catalina Ioancea; Consultant: dr. Ruxandra Dumitrescu; foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Sanatate