Celulele stem, o speranta reala sau o poveste SF?

Cand credeam ca cercetarile privind terapia cu celule stem a fost abandonata inainte de a incepe, specialistii revin cu vesti uluitoare. In ce constau si cum putem beneficia de ele, cititi in randurile urmatoare.

Din laborator la viata
Ce sunt celulele stem?
Dr. Razvan Iacob, Institutul Clinic Fundeni:
„Celulele stem stau la baza procesului de regenerare tisulara. Se cunosc doua tipuri de celule stem: embrionare, care genereaza toate organele si tesuturile, pe masura ce acestea se constituie, si adulte, care se gasesc la nivelul organului gata format si participa la procesul de regenerare al acestuia.

Ambele au capacitatea de a se autoinnoi si de a se diferentia in mai multe linii celulare, descoperire care a deschis cai revolutionare de tratament.

Avantajul celulelor embrionare sta in faptul ca sunt tinere si probabil au un potential de diferentiere superior celulelor stem adulte.

Celulele stem embrionare alcatuiesc populatia celulara interna a blastocistului (o grupare celulara de dimensiuni foarte mici, ce se formeaza la cateva zile dupa fertilizare si care in evolutie va genera intregul organism). Dupa recoltare, celulele stem sunt cultivate in conditii speciale, timp in care incep sa se multiplice.

Tipul de celule in care se diferentiaza depinde de tipul culturii si stimulilor biochimici la care sunt expuse. Celulele stem adulte pot fi recoltate din mai multe tipuri de tesut. Unul din avantajele utilizarii lor este acela ca pot fi obtinute si de la donori vii (sange, maduva osoasa, tesut adipos) prin proceduri minim invazive, dar si din sangele cordonului ombilical, lichidul amniotic sau placenta.

Un alt avantaj este absenta posibilitatii de respingere (rejet) in cazul autotransplantului de celule stem si utilizarea lor in afectiuni multiple. Cea mai studiata sursa de celule stem adulte este maduva hematogena de la nivelul oaselor, care sustine regenerarea tuturor celulelor din sange.

Donatorului i se administreaza tratamente care stimuleaza maduva hematogena (osoasa) „sa descarce in sange celule stem, care apoi sunt recoltate, cultivate in laborator si diferentiate pe linia celulara dorita. In anumite conditii, ele pot genera hepatocite, de exemplu, ce pot fi folosite la regenerarea ficatului.

O descoperire semnificativa a fost aceea ca celulele stem din maduva osoasa pot produce pe langa linii celulare sangvine, celule musculare, neuroni, celule miocardice si hepatice. Din tesutul adipos (gras) s-au obtinut celule stem mezenchimale ce pot fi utilizate si pentru vindecarea fistulelor din anumite boli digestive, cum este boala Crohn.

Exista cazuri publicate care sustin cicatrizarea acestor fistule dupa injectarea pe traiectul fistulei a acestor celule izolate din tesut adipos. In Romania, o echipa coordonata de catre profesor dr. Irinel Popescu a realizat, in noiembrie 2005, la Institutul Clinic Fundeni, primul transplant de celule stem pentru o afectiune hepatica, in colaborare cu Centrul de la Hammersmith Hospital din Londra.

De atunci au mai fost realizate inca patru proceduri de transplant de celule stem hematopoietice la pacienti cu boli de ficat cu intentia ameliorarii functiei hepatice. Celulele stem au fost prelevate in Romania si trimise la Londra, unde a fost pregatit, in conditii speciale, produsul celular utilizat pentru transplant.

Procedura este costisitoare si dificil de realizat, dar la Institutul Fundeni exista deja mai multe proiecte in derulare privind recoltarea celulelor stem si diferentierea lor, cu scopul utilizarii terapeutice. Intr-unul din aceste proiecte s-a obtinut diferentierea celulelor stem hematopoietice (din maduva osoasa) in celule precursoare ale hepatocitului matur.

Un alt proiect interesant care se desfasoara aici urmareste tratamentul fistulelor digestive si regenerarea peretelui intestinal cu ajutorul terapiei cu celule stem. Deocamdata, s-a obtinut acest lucru doar in laborator, pe modelul animal, utilizand un suport biologic pentru celule stem pentru a inchide o bresa la nivelul intestinului.

S-a observat ca de la nivelul acelui suport, peretele intestinal s-a regenerat cu toate structurile lui. Rezultatele sunt incurajatoare, medicina regenerativa si utilizarea celulelor stem ar putea aduce raspunsul terapeutic in domeniul unor afectiuni practic incurabile la ora actuala, dar pana la utilizarea ei pe scara larga mai sunt inca multi pasi.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton