Celulele stem, o speranta reala sau o poveste SF?

Liber la cercetare!
Stiinta si etica au ajuns la consens
La sfarsitul anului trecut, lumea medicala a explodat la anuntul unei noi descoperiri: celulele stem pot fi obtinute si din tesuturi adulte. In sfarsit, progresul stiintific si etica umana au ajuns la un consens.

Descoperirea, facuta in acelasi timp de o echipa americana si una japoneza, permite obtinerea de celule stem fara distrugerea embrionilor, in conditiile in care salvarea unei vieti pe seama disparitiei alteia, fie ea doar in stadiul de celula, era pana acum subiectul unor ample dezbateri in lume. Solutia a fost salutata de Casa Alba, care a reluat sprijinul financiar acordat cercetarilor cu celule stem, dar si de Vatican.

Celulele stem deschid calea spre noi tratamente impotriva cancerului, diabetului sau maladiei Alzheimer, dar si a unei noi abordari in cercetarea si practica medicala. In 1998, americanul James Thorton a fost unul dintre cei doi cercetatori care au reusit sa obtina pentru prima data celule stem din embrioni proveniti de la o clinica de fertilizare in vitro. Tot el a reusit acum cea de-a doua premiera: obtinerea aceluiasi tip de celule din tesutul epitelial al unei persoane adulte.

Informatii practice
Primele banci de celule stem in Romania
La sfarsitul anului trecut, dr. Margit Serban, seful Clinicii de oncohematologie a Spitalului de copii „Louis Turcanu din Timisoara, anunta infiintarea, in cadrul acestei clinici, a primei banci de celule stem din Romania. Celulele pot fi recoltate la nastere, din cordonul ombilical, si pastrate pentru eventualitatea in care copilul viitor adult va avea nevoie de un transplant.

Directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota, a spus ca la ora actuala exista in Romania trei firme care colecteaza, la cerere, sange din cordonul ombilical al fatului, pentru a putea fi folosit la un moment dat. Acesta poate fi trimis la una din trei banci de celule stem din strainatate, aflate la Bratislava, Varsovia sau Bruxelles, procedura referindu-se pana in prezent doar la leucemii.

Ea costa 900-1000 de euro, plus 20-30 euro pe an costul depozitarii. „In sangele ombilical se afla celule embrionare capabile sa se transforme in aproape orice fel de celula umana. Iar ombilicul, de regula, era considerat deseu si se arunca odata cu placenta, explica dr. Ioan Munteanu, seful Clinicii de Obstetrica – Ginecologie din Timisoara, unul dintre centrele medicale unde s-au facut deja prelevari ale celulelor stem care au fost trimise la banca din Bratislava.

„Mai mult, sustine specialistul, aceste celule stem sunt tinere si in comparatie cu celulele adulte, au capacitate foarte mare de diviziune.

In aceeasi perioada, directorul Fundatiei Eurocord Romania, dr. Sergiu Habago, a anuntat infiintarea primei banci publice pentru celule stem in Romania. Avand in vedere caracterul ei public, donarea va fi gratuita. Pentru aceasta sunt necesari 150 mililitri de sange ombilical (placentar), a carui recoltare va fi facuta in centrele universitare – in Bucuresti, la Spitalul Universitar si Elias.

In lume exista 54 de banci publice pentru celule stem si 134 private. Celulele au o valabilitate de aproximativ 15 ani, dar specialistii estimeaza prelungirea duratei de conservare. Prima banca in sistem pilot a fost infiintata la Timisoara.

In 2004, aici s-a realizat si prima terapie cu celule stem pentru infarctul de miocard la 11 pacienti, a caror regenerare a fost spectaculoasa.

Celulele stem stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism si pot fi folosite pentru inlocuirea celor care se degradeaza pe parcursul vietii.

Date si fapte recente:
– Pe 7 ianuarie 2007, oamenii de stiinta de la Wake Forest University din North Carolina, condusi de Dr. Anthony Atala, si cercetatorii de la Harvard au descoperit un nou tip de celule stem prezente in lichidul amniotic. Aceasta descoperire ar putea sa furnizeze o sursa alternativa de celule stem, care erau recoltate pana acum din embrioni.

– Cercetatorii britanici au reusit in premiera mondiala sa creasca in laborator o parte din inima umana, folosind celule stem. Cercetatorii spun ca transplanturile de tesut ar putea sa fie disponibile chiar in trei ani, a relatat luni The London Guardian. Acest progres depinde de rezultatele pe care le vor avea experimentele pe tesut animal, care sunt programate pentru anul acesta, a adaugat The Guardian.

Magdi Yacoub, profesor de chirurgie cardiaca la Imperial College London, a carui echipa a condus cercetarea, a declarat ca ar fi posibil sa obtina o inima intreaga, functionala, intr-un viitor nu prea indepartat. „Este un proiect ambitios, dar nu imposibil.

Daca vreti sa fac presupuneri, as spune ca in 10 ani, a declarat Yacoub. „Dar experienta ne-a dovedit ca, in ritmul in care se desfasoara progresul in zilele noastre, am putea obtine rezultate intr-un timp mai scurt. Nu as fi surprins daca s-ar intampla mai curand, decat mai tarziu.

– Prof. dr. Mc Gurkin din Marea Britanie a anuntat ca echipa sa a realizat in laborator tesut de pancreas, ficat, osos si neuronal. Acestea nu au fost inca transplantate, dar pot fi folosite cu succes in experimentarea noilor medicamente care intra pe piata.

In ultimii ani, peste 7000 de vieti au fost salvate cu ajutorul celulelor stem, in terapia unor boli grave de sange (leucemie), diabet si in afectiuni ale muschiului inimii. Celulele pot fi recoltate nu doar din sange, dar si din tesutul adipos. Ele pot salva fara riscuri nu doar persoana donoare, dar si rudele ei de gradul I, datorita marii compatibilitati intre acestia.

– Primul transplant de celule stem din Romania a fost realizat de medicii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Medicii au decis sa apeleze la transplantul de celule stem, in premiera in Romania, si au facut prima interventie de acest tip pentru vindecarea unei paciente bolnave de diabet. Bolnavei de 38 de ani i-au fost transplantate celule stem recoltate din propriul sange.

Text: Mihaela Doina Radulescu, Foto: Anette-Romanenko/Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate