Colicile bebelusului – Ce sunt si de ce apar colicile la bebelusi

Bebelusul plange neincetat, insa nu e bolnavior si nici nu are alte motive? E posibil sa sufere de colicile bebelusului. Citeste tot ce tine de colicile bebelusului, pentru a intelege de ce apar si ce le favorizeaza.

Ce sunt colicile bebelusului

Colicile sunt, pe scurt, runde lungi de plans neintrerupt, la un copil ce nu e bolnav, este schimbat, este hranit, caruia nu-i este prea cald sau prea frig. Cu alte cuvinte, colicile sunt rundele de plans neintrerupt fara un motiv aparent.

Bebelusul are colici daca e mai mic de 5 luni si plange pentru mai binee de 3 ore la rand, timp de 3 sau mai multe zile pe saptamana.
Colicile bebelusului nu sunt o boala si nu ii vor face rau copilului, pe termen lung, insa e o provocare grea atat pentru bebelus, cat si pentru parinti.

Incearca aceste 3 trucuri, prin care linistesti un bebelus care plange

Care sunt simptomele colicilor

Colicile bebelusului apar de regula cand bebe are 2-3 saptamani sau la 2-3 saptamani de la termenul nasterii, daca bebelusul a venit pe lume prematur.
In mod obisnuit, copiii plang cand sunt uzi, cand le e foame, cand le e frica, sau sunt obositi. Un copil cu colici insa, plange excesiv, de regula cam in aceeasi perioada a zilei in fiecare zi (seara, cel mai frecvent).
Cand bebelusul are colici vei lua seama ca plansul sau devine ascutit, mai ascutit decat plansul obisnuit, iar aceste episoade incep si se incheie subit.

Se face gresit asocierea intre colicile bebelusului si gazele eliminate. Un bebelus cu colici poate fi balonat, intr-adevar, insa gazele nu cauzeaza colicii. Cei mici devin balonati si elimina apoi gaze in perioada colicilor deoarece plangand, ei inghit adesea aer.

E posibil sa iei seama ca bebe se incordeaza, isi arcuieste spatele, transpira, ridica picioarele si elimina gaze in timp ce plange. Dupa eliminarea gazelor, cateodata insotite de scaune, adesea se simte mai bine.

Cat timp dureaza colicile bebelusului?

Colicile bebelusului se agraveaza de regula in jurul celei de-a sasea saptamani de viata, ca apoi sa se amelioreze in jurul lunilor trei-patru.

De ce apar colicile bebelusului?

Din pacate, raspunsul la aceasta intrebare ramane un mister, chiar si pentru lumea medicala. Expertii sustin ca intre 8% si 40% dintre bebelusi fac colici.

Manifestarea apare atat la primii nascuti, cat si la urmatorii frati, nascuti la varste mai inaintate. Colicii apar indiferent daca bebe e alaptat sau hranit cu formula de lapte, in egala masura.
Nu se stie exact ce cauzeaza colicile bebelusului, insa exista suficiente teorii care sa acopere orice posibilitate. Precum:

Se cunoaste faptul ca bebelusii proveniti de la mame care au fumat pe parcursul sarcinii sau in perioada de lauzie sunt mai predispusi la colici. Acest risc se reduce insa daca bebelusul e alaptat la san.

Trebuie sa mergi cu bebelusul la medic, daca are colici?

E indicat ca, daca bebelusul face colici, sa il vada si medicul de familie, pentru a se asigura ca nu exista o alta problema ce genereaza crizele de plans.
Totodata, medicul iti poate indica si cele mai bune remedii pentru a diminua colicile bebelusului.

Sursa: babycenter.com

Imagine: 123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton