Comportamentul și personalitatea bebelușului

Fiecare nou-născut are o individualitate și o personalitate proprie. Teoriile care susțineau că personalitatea bebelușului este formată în totalitate ca urmare a factorilor de mediu sunt considerate astăzi false. Specialiștii cred că bebelușii sunt indivizi distincți încă din primele zile de viață. Comportamentul și personalitatea bebelușului se pot întrevede încă de la naștere și rămân în mare măsură așa, chiar dacă ele mai sunt modelate de mediul extren.

 

Mulți specialiști în creșterea copiilor considerau că părinții sunt cei care influențează comportamentul și personalitatea bebelușului. Astăzi, psihologii cred că mai degrabă bebelușul este cel care impune în relația cu părinții lui, încă de la naștere, un anumit comportament. Astfel, copiii mai activi își forțează oarecum părinții să interacționeze mai mult cu ei, în timp ce copiii mai liniștiți se simt fericiți doar să stea în brațe la mami și la tati. În funcție de comportamentul și personalitatea bebelușului, părintele tinde astfel să se comporte astfel încât să acopere nevoile puiului de om.

Chiar după primele săptămâni de viață copiii devin ființe sociabile. Primul zâmbet pe care îl oferă părinților nu are conotații sociale, dar următoarele, de pe la 2-3 luni, da. Zâmbetul este o modalitate de comunicare și exprimă sentimentele bebelușului (vezi aici mai multe despre cum își exprimă bebelușii sentimentele)

Învață să-ți cunoști copilul

Cum trebuie să te porți tu, în funcție de comportamentul și personalitatea bebelușului? Învață să-ți cunoști copilul din primele zile!

  • Este curios, se uită peste tot prin jur (chiar dacă încă nu vede bine) sau reacționează doar când cineva intră în raza lui vizuală?
  • Stă cuminte când îl schimbi sau se agită pe masa de înfășat, dând din mâini și din piciorușe?

Un bebeluș mai liniștit nu trebuie stimulat prea tare, va fi obosit depersonalitatea bebelusului încercările tale de a-i arăta lucruri, dar ai grijă să îi lași la îndemână opțiuni – obiecte și jucării pe care să le poată folosi când și dacă are el chef. Acest tip de bebeluș va învăța din zbor, analizând lumea și comportamentul adulților.

Bebelușul hiperactiv ( a nu se confunda cu ADHD) trebuie distrat și stimulat continuu. El are nevoie de interacțiunea cu părintele și nu se va liniști până nu o va obține. Mare atenție la siguranță!, căci, cel mai probabil, acest tip de bebeluș va progresa foarte repede și va ajunge în situații potențial periculoase mai devreme decât bebelușii 'cuminți'.

 

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton