Vrei să faci un copil? 7 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre ovulație pentru a-ți mări șansele de concepție

Când decizi că este momentul să faci un copil, este foarte important să te informezi temeinic cu privire la ovulație, pentru a-ți mări șansele de concepție. Experții spun că potrivit unui studiu cu privire la informațiile de bază legate de reproducere, făcut pe un eșantion de 1.000 de femei, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, mai mult de jumătate dintre ele dețineau informații eronate cu privire la fertilitate și aducerea pe lume a unui copil.

Ce este ovulația?

În timpul ciclului menstrual, hormonii reproductivi determină o stimulare a ovarelor pentru a avea loc o creștere a numărului de foliculi ovarieni. Fiecare folicul are în interior un ovocit imatur. Când foliculul se rupe și eliberează ovocitul are loc ovulația. De obicei, în timpul menstruației se eliberează un singur ovul. După ovulație, ovulul trece prin trompele uterine până la uter unde, dacă se întâlnește cu un spermatozoid, are loc concepția.

Iată câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre ovulație

Raporturile sexuale trebuie să aibă loc înainte de ovulație

Dacă dorești să rămâi însărcinată trebuie să faci sex înainte de a ovula, nu după. Sperma rămâne activă timp de circa 5 zile, iar ovulul trebuie fertilizat în 24-48 de ore după ovulație. Situația ideală este cea în care spermatozoizii așteaptă întâlnirea cu ovulul. De aceea, majoritatea simptomelor ovulației apar cu o zi înainte ca ea să se producă. Așadar, cele 2-4 zile dinaintea ovulației sunt perioada ideală pentru conceperea unui copil, notează verywellfamily.com.

Simptomele specifice ale ovulației

Pentru a identifica momentul ovulației, trebuie să fii atentă la anumite simptome. Secreție vaginală abundentă, cu textura asemănătoare albușului de ou, indică un astfel de moment. Creșterea temperaturii bazale a corpului este, de asemenea, un simptom.

Medicul Mihai Craiu: „Siropurile de tuse sunt rareori eficiente și deseori nerecomandabile'

Ovulația crește libidoul

Pe măsură ce ovulația se apropie, are loc o sporire a concentrației hormonilor sexuali ce duce la creștere a libidoului. Poți observa acest lucru dacă ești atentă la cum se modifică dorința sexuală pe parcursul unei luni.

Femeile se nasc cu rezervele ovariene formate

La naștere, fiecare femeie are un număr prestabilit de ovocite – circa 2 milioane. Pe măsură cu înaintarea în vârstă, numărul scade, ajungând, la pubertate la aproximativ 500.000. Acesta este motivul pentru care odată cu înaintarea în vârstă, fertilitatea este tot mai redusă.

Fertilitatea este influențată de starea generală de sănătate

Lună de lună, stilul de viață și starea de sănătate au o mare influență asupra calității ovulelor. Alimentația nesănătoasă în preconcepție poate afecta fertilitatea și sănătatea viitorului bebeluș. Un exemplu este concentrația acidului folic din sânge, care poate preveni unele anomalii congenitale.

Menstruația nu implică, în mod obligatoriu, ovulație

Multe femei cred, în mod eronat, că atunci când au menstruație are loc și ovulația. Există persoane care au anovulație sau ovulații neregulate, care se confruntă cu menstruații neregulate. Mai sunt cazuri când menstruația întârzie săptămâni în șir. Și se poate întâmpla și să ai o menstruație cu aspect normal, dar să nu fi ovulat.

Mai sunt și alte aspecte de luat în calcul, pe lângă ovulație

Ovulația este esențială pentru o sarcină, dar mai sunt și alte lucruri de luat în calcul. Este necesar și ca spermatozoizi să poată ajunge la ovul, așadar trompele uterine trebuie să fie permeabile. În plus, sperma trebuie să fie de calitate. Dacă tu sau partenerul ați fost diagnosticați vreodată cu o infecție cu transmitere sexuală, este posibil să suferiți de infertilitate.

Foto – Pixabay


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Stiri
Buton