Medicul Mihai Craiu: „Siropurile de tuse sunt rareori eficiente și deseori nerecomandabile”

Medicul pediatru Mihai Craiu a tras un semnal de alarmă cu privire la administrarea siropurilor de tuse. Mesajul său vine după ce Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă privind unele siropuri de tuse produse de laboratorul indian Maiden Pharmaceutics care ar fi provocat moartea a 66 de copii din Gambia.

„Analiza de laborator a eşantioanelor” de produse a confirmat o contaminare cu dietilen glicol şi etilen glicol în cantităţi inacceptabile”, anunţă OMS, potrivit știrileprotv.ro. Conform OMS, aceste produse au fost identificate în Gambia, însă ar putea fi distribuite şi în alte țări.

Produsele vizate sunt: Promethazine Soluţie Orală, siropurile de tuse pentru copii Kofexmalin şi Makoff, şi siropul pentru răceală Magrip N Cold. Toate acestea sunt fabricate de aceeaşi companie, Maiden Pharmaceuticals Limited.

Medicamentele contaminate cu aceste substanţe toxice „ar putea avea o legătură cu leziunile renale acute şi decesul a 66 de copii”, a declarat directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

O mamă vrea să plece singură într-o vacanță exotică, timp de trei săptămâni, pentru „a le da o lecție' copiilor

Pediatrul Mihai Craiu a explicat în mediul online că siropurile de tuse sunt de foarte puține ori eficiente și adesea nerecomandabile. Medicul recomandă folosirea mierii de albine în locul siropurilor, pentru ameliorarea simptomelor de tuse. Mihai Craiu a mai precizat și că tusea apare de cele ai multe ori pentru că un copil mic nu poate să își sufle nasul eficient.

Siropurile de tuse sunt, de fapt, rareori eficiente și deseori nerecomandabile. Ele sunt prescrise fie pentru că părintele solicită imperios un remediu, fie pentru că medicul are incertitudini privind evoluția bolii la acel copil și prescrie ceva, acoperitor…

Copilul mic, de creșă sau grădiniță, rareori poate să își sufle eficient nasul și nu poate să expectoreze. Deci trebuie să tușească, atunci când este răcit, pentru a îndepărta secrețiile din căile respiratorii.

Iași: Un copil de doi ani a murit după ce a fost lovit de mama lui, din greșeală, cu mașina

După o răceală este normal ca tusea să persiste mai mult de 1 săptămână. Anormal este doar atunci când tusea durează mai mult de o lună. Sau când tușește și respiră greu copilul… În aceste scenarii trebuie făcute : un consult real și, poate, analize… – a transmis Mihai Craiu pe pagina de Facebook pe care o administrează.

Ce putem da pentru a calma tusea unui copil de grădiniță? Studiile dovedesc că este eficace mierea de albine. Mai eficace decât medicamentele antitusive convenționale de uz pediatric. Sau decât placebo.

Mesajul de luat acasă – un copil care se joacă, care se odihnește mulțumitor și care mănâncă acceptabil, NU are nevoie de multe doctorii ci de un ceai cald cu miere. Sau miere dată cu lingurița – a adăugat acesta în mesajul său.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri