Copilul nu are prieteni…

Ai acasă un copil singuratic, retras, care nu are prieteni? De obicei, există un motiv pentru care un copil este respins de ceilalţi copii: fie pentru că este neprietenos (vorbeşte urât, are un comportament agresiv, este egoist – nu împarte jucăriile), fie pentru că are un  'defect' sau un handicap fizic sau este, pur și simplu, timid. Cum ajuți un copil care nu are prieteni

 

În primii lor ani de viaţă, cei mai mulți dintre copii, mai ales cei singuri la părinţi, au tendinţa de a se juca singuri, de a fi individualişti. De aceea, chiar de la primele lui contacte cu alţi copii de vârste apropiate, este bine să-l încurajezi să se joace şi să împartă jucăriile cu ceilalţi copii. De asemenea, atunci când mergi cu el în parc sau la locurile de joacă, supraveghează-i comportamentul faţă de alţi copii şi corectează-l dacă este cazul.

Cât despre situaţiile în care ceilalţi copii îl resping din cauze care nu ţin de comportamentul său, nu ezita să te joci chiar tu cu el. Alege jocuri interesante, care să-i capteze atenţia. Cine ştie, s-ar putea să mai fie şi alţi amatori.

Dacă nu are prieteni pentru că este timid

În general, copiii timizi, care sunt tăcuţi, rezervaţi şi mai retraşi, îşi fac mai greu prieteni. Copilul nu are prieteni pentru că se exprimă mai greu şi nu are curajul să spună ce gândește în faţa celorlalţi copii, el preferă, de multe ori, să se joace singur sau cu copii mai mici decât ei.

Cum îl ajuţi

Un copil timid are câteva manifestări clare: se ascunde sau se lipeşte de părinţi (bunici) în prezenţa necunoscuţilor, devine neliniştit atunci când rămâne singur, se exprimă mai greu (uneori, poate fi bâlbâit) etc.

Dacă micuţul tău are un comportament asemănător, îl poţi ajuta să-şi facă prieteni încurajându-l să-şi învingă timiditatea. Vorbeşte-i întotdeauna calm, cu blândeţe şi nu-l certa atunci când greşeşte, ci explică-i cum ar fi trebuit să procedeze. În afară de mersul la grădiniţă sau la şcoală, practicarea unui sport sau cultivarea unei aptitudini l-ar putea ajuta să aibă mai multă încredere în el şi să se obişnuiască cu prezenţa celorlalţi. Însă nu-l forţa să facă ceva care nu-i place.

 

Text: Libertatea pentru femei

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau