Copilul si societatea

In primii ani de viata, copilul asimileaza si utilizeaza experienta traita pana in acel moment, in functie de stilul de viata pe care-l duce. Iar mama joaca cel mai important rol in aceasta „piesa.


Ce influenta are mama asupra viitoarei vieti a copilului ei? Este un lucru stiut, relatia sugarului cu mama sa este determinanta pentru dezvoltarea celui mic.

Din aceasta relatie sociala, in care Eul sugarului sesizeaza pe acel Tu al mamei, se dezvolta toate posibilitatile si aptitudinile.

Din acest fapt intelegem ca mama are o misiune importanta, anume aceea de a dirija in asa fel dezvoltarea copilului incat acesta sa poata raspunde mai tarziu in mod corect exigentelor vietii sociale.

Cadrul fiind structurat, copilul va vorbi, va asculta si va privi in raport cu cele invatate de la mama sa. In aceasta consta functia primordiala a mamei.

Sentimentul de siguranta
De cate ori incearca cineva sa verbalizeze nevoile fundamentale ale bebelusilor si copiilor, auzim cuvintele „copiii au nevoie de siguranta! Siguranta copiilor este un concept relativ.

Parintii care sunt prea protectori le cauzeaza disconfort copiilor lor, dupa cum si parintii in care nu se poate avea incredere isi fac copiii sa se simta incurcati si speriati.

Atunci, in mod evident, este posibil ca parintii sa ofere prea multa siguranta si, cu toate acestea, stim ca toti copiii chiar au nevoie sa se simta ocrotiti. Cum am putea rezolva aceasta problema?

De fapt, parintii care reusesc sa pastreze familia unita le ofera copiilor lor ceva de o imensa importanta. Atunci cand o familie se destrama, copiii au de suferit. Dar daca auzim pur si simplu ca cei mici au nevoie de siguranta, sigur ne gandim ca, probabil, ceva lipseste din aceasta declaratie.

Relatie dezvoltata insuficient?
Unde se poate gasi posibilitatea dezvoltarii sentimentului de comuniune, daca relatia sociala nu a fost realizata in primii ani ai copilariei?

Acest deficit de interes fata de ceilalti a luat de-acum o forma, are consistenta, un scop bine fixat, orienteaza actele individului. Iata care sunt principalele efecte ale neimplicarii suficiente a mamei in viata copilului sau sugar:

– Va tinde sa-si traiasca viata fara sa se sinchiseasca de ceilalti;
– Intotdeauna va dori sa ia si niciodata sa dea;
– La varste tinere, incepe de acum sa actioneze sentimentul valorii. Il va avea numai acela care se simte cu adevarat la locul sau.

Credinta in ceva
Care este telul pe care vrem sa-l atingem in cresterea copiilor? Speram ca fiecare copil va dobandi treptat un sentiment de securitate.

Trebuie ca inauntrul fiecarui copil sa se construiasca o credinta in ceva; nu numai in ceva ce este bun, ci si in ceva care este de incredere si durabil sau care se reface dupa ce a fost ranit sau dupa ce a disparut. Intrebarea este cum are loc aceasta construire a unui sentiment de securitate?

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie