Copilul vrea un câine! – ce să știi înainte de a-l lua

Știți cum de Paște mulți părinți  se avântă să le cumpere copiilor iepurași de care nu știu cum să mai scape când s-au terminat cozonacii? Ei bine, lucrurile nu stau mult diferit nici când este vorba despre câi­­nii pe care îi doresc copiii. Cântărește bine decizia de a lua un câine.

Nu te amăgi că cel mic va avea grijă de câine. Nu  te aștepta să-l scoată la 6 dimineața la plimbare. În treacăt fie spus, probabil că autoritățile pentru protecția copilului nu ar privi cu ochi bun acest lucru, oricum… Tratează venirea în familie a unui câine ca pe o schimbare mare, asemănătoare cu nașterea unui nou bebeluș. Comparația nu este chiar deplasată – intrarea unui câine în viața voastră și a copilului atrage după ea schimbări pe plan financiar,  consum de timp și modificarea stilului de viață – pe termen lung.

Ce spune psihologul

Când este bine să  apa­ră câinele în viața copilului? La vârsta la care știe să nu-l chinuiască și poate înțelege reacțiile animalului –  adică de la 4 ani în sus – asta cu excepția cazului în care câinele există și vine bebelușul.  Atenție la gelozia primului venit! Ce aduce bun un câine în viața copilului? 'Copilul devine mai sociabil,  fie pentru că are încredere că dacă se descurcă bine cu un animal, poate relaționa și cu oameni, fie pentru că simte că de acum are un protector' – spune psihologul Cristiana Haica. În plus, prezența unui câine în casă crește inteligența emoțională a copilului care trebuie să învețe repede să descifreze ce vrea animalul, să se pună în locul lui, să îi anticipeze nevoile.

 

Ce spune veterinarul

Unele rase sunt mai predispuse la îmbolnăviri decât altele – ne spune medicul veterinar Răzvan Rolea. Samo­ye­­­dul poate dezvolta ușor afecțiuni renale, diabet și boli cuta­­na­­te, iar Shar Pei este un câine scump din punct de vedere întreți­­­nere,  căci e pre­­dispus la boli pe piele.  În 80% dintre cazuri, pedi­­gree-ul animalului ofe­­­ră o garanție în plus (informații că animalul pro­­vi­­ne dintr-o „linie bună). Con­­tra­­indicat pentru „postul de câine de familie este Chow Chow, un câine cu personalitate puternică și  agresiv nativ. Vezi aici care sunt rasele recomandate de veterinari pentru postul de câine de familie.

 

La ce să te gândești

CUM AFECTEAZĂ BUGETUL. În funcție de rasă, de talie și de starea de sănătate, un câine poate aduce cu sine costuri pe care le implică creșterea unui bebeluș – vaccinări deparazitări, hrană,  vizite la veterinar sau chiar intervenții medicale (costisitoare).

CUM VĂ SCHIMBĂ VIAȚA. Dacă stați în apartament, e mai complicat – nu puteți lăsa câinele o zi întreagă singur. Dar nu puteți face asta nici dacă aveți curte – câinii se plictisesc. Și rod. Multe lucruri: începând de la cablul de net până la pantofii pe care i-ați lăsat pe veradă.

Plecările în concediu sunt și ele problematice. Presupun fie căutarea unui hotel care să  permită patrupezi, fie găsirea unui dog-sitter care vă coste cât concediul în sine.

CE CÂINE VI S-AR POTRIVI. Alegerea este destul de dificilă, pentru că  trebuie să împace toată familia, dar să fie și una practică. Deși un ciobănesc de Berna este un câine frumos și prietenos cu cei mici, să-l alegi drept animal de companie când locuiești cu copil cu tot în 2 camere nu este o idee inspirată – el ocupă singur jumătate din spațiu.

 

Scurt instructaj  pentru părinți și copii

• Nu mângâia un câine înainte să îl lași să te miroasă.

• Nu te lua după  coada fluturândă – nu este neapărat un semn de „pace.

• Nu fugi de un câine țipând, dacă te latră, stai pe loc sau îndepărtează-te foarte încet.

• Evită să privești un câine străin în ochi – poate interpreta asta ca pe o agresiune.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton