Cu bunicii in vacanta!

Ce sa tii minte!
1. Nu fiti gelosi pe dragostea pe care copiii vostri o manifesta pentru bunici.

2. Bunicii au nevoie de timp si numai pentru ei, pentru a-si reincarca bateriile. Nu ii suprasolicitati.

3. Conveniti inainte de a pleca la drum ca orice conflict intre generatii poate sa fie rezolvat numai cu blandete .

4. Cel putin jumatate din timp petreceti-l pe „echipe – parintii cu copilul, bunicii cu copilul, „fetele, „baietii.

5. Nu platiti polite, nu dati lectii, nu faceti demonstratii de model educational. Lasati acestea pentru dupa.

Faceti fiecare dintre voi ceea ce este posibil, ca in fiecare moment copilul sa fie supravegheat si ingrijit si atat.

Cu ai mei da, cu ai tai, nu!
Cum o fi sa deschizi subiectul „sa ii luam in vacanta cu noi pe bunici cu aceasta conditie? Multi dintre noi o gandesc. Anticipam petrecerea timpului cu bunicii ca fiind un mare stres si sfarsim prin a implini profetia.

Pentru ca asteptarile noastre vor fi axate pe identificarea contradictiilor in pareri, pe urmarirea paranoica a uitaturilor piezise, a comentariilor mormaite, pe a cauta motive de nemultumire in loc sa le evidentiem si sa ne bucuram de cele bune. Si atunci, cat de perfecti ar trebui sa fie bunicii pentru a rezista unei astfel de vendete? Cat de fericit va fi partenerul ai carui parinti sunt respinsi, argumentul fiind „nu ii suport!?

Fara surprize!
Nu ceda tentatiei de a face „surprize de vacanta pentru bunici organizand tu tot ce urmeaza sa se intample acolo. Surprizele tale vor fi de rau augur si nu vor face decat sa tensioneze toata atmosfera – daca ceilalti nu vor gusta organizarea, vor fi obositi sau se vor simti hartuiti de dorinta ta de a-i face sa se simta bine.

Se vor crea tabere, aliante – cine e cu organizatorul, cine e stresat de el. Nu uita ca succesul vacantei multigenerationale consta in a permite fiecaruia sa faca si ceea ce isi doreste, cand doreste. Nu este atat de imposibil precum pare!

Notiunea de „big happy family poate fi reala in vacanta numai daca fiecare reusesete sa isi ia periodic o pauza fata de ceilalti, pentru a putea recastiga puterea de a se comporta civilizat.

Nu uita sa…
… verifici inainte de a pleca, macar la nivel elementar, starea de sanatate a participantilor la vacanta organizata, pentru ca altfel veti transforma distractia intr-o caravana-spital.

Numai participantii cu o stare de sanatate satisfacatoare se pot simti cu adevarat bine, mentinandu-si un anumit nivel de independenta care sa le permita si celorlalti relaxarea. Cu toate acestea, nu uitati sa aveti farmacia mobila cu voi si un numar de telefon al unui medic de familie la indemana. Interesati-va de policlinicile cele mai apropiate de locul de vacanta.

Nu doar pentru o generatie
Evaluati foarte lucid daca locul in care veti merge in vacanta este potrivit pentru toate cele trei generatii participante, daca nu cumva una dintre ele este pusa in situatia de a se plictisi sau a nu putea rezista conditiilor de mediu (temperatura, umiditate, expunere la soare, teren etc.).

Scopul nu este sa avem babysitter cu noi si nici sa devenim babysitter si pentru bunici, ci chiar toata lumea sa se simta bine. Daca nu gasiti locul ideal, acceptati ideea de a petrece vacanta cu bunicii chiar acasa la bunici – este mai ieftin si mai sigur.

Nu fiti egoisti…
Nu admiteti tendinta de a se simti bine fiecare separat, am plecat in vacanta sa ne simtim bine toti. Ca urmare, desi unii bunici vor evita sistematic nepotii, casunandu-le fie pe fiu/fiica in conversatii interminabile, fie pe nora/ginere, facandu-se ca au venit in vacanta doar ca sa se simta bine, reamintiti-le ceea ce s-a stabilit de la inceput: „ne ocupam cu totii, pe rand, de cei mici.

Altfel, nu vom face decat sa orientam, pana la urma, o singura persoana catre copii, persoana care va fi epuizata, ceilalti simtindu-se bine si facand aprecieri de pe margine despre cei mici.

Text: Cristina Haica, Foto: Juriah Mosin/Dreamstime

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii