Cum devii bona: Meseria a fost oficial recunoscuta

Joi au fost adoptate normele metodologice pentru exercitarea profesiei de bona. Aceste clarificari au ca scop recunoasterea profesiei si o mai buna definire a cadrului legal in care aceasta poate fi exercitata. Iata cum devii bona, in urma adoptarii noilor norme.

Pana in prezent relatia dintre bona si parinti sau reprezentantii legali ai copilului nu era una oficiala, iar abuzul si abaterile de la termenii asupra carora cele doua parti se intelegeau erau dificil de gestionat.

De acum, meseria de bona este una clar definita, ce va putea fi exercitata in baza unui contract legal, iar termenii in care ingrijirea copiilor este facuta vor putea fi mentionati in detaliu.

Cum devii bona

Serviciile de ingrijire a copiilor pot fi asigurate de bone printr-un contract individual de munca incheiate intre acestea si o firma acreditata, specializata pe acest tip de serviciu sau intre reprezentantul legal al copilului si bona, ca PFA, caz in care contractul va fi unul de prestari servicii.

Conditiile pentru a fi bona

Pentru a deveni bona in mod oficial, este necesara obtinerea unei licente ce atesta un minim de calitate in ceea ce priveste ingrijirea si supravegherea copilului. Acest atestat se elibereaza de Ministrul Muncii.

Pe langa acestea, bona trebuie sa fie cetatean roman sau cetatean strain, dar cu resedinta in localitatea in care locuieste copilul.

Bona mai trebuie sa fie apta din punct de vedere fizic si psihic si, nu in ultimul rand, trebuie sa poata dovedi lipsa antecedentelor penale, prin cazier.

Ce este planul de activitati

In plus, normele prevad ca pe langa contract, sa existe in anexa si un plan de activitati pe care atat bona, cat si reprezentantul legal al copilului il semneaza.
In acest plan de activitati pot fi definite criterii legate de ingrijire, precum asigurarea igienei copilului si interzicerea aplicarii de corectii fizice.

Totodata, in planul de activitati parintii mai pot enunta detalii legate de supraveghere (conditii in care bona este responsabila de integritatea celui mic) cat si detalii legate de hranire si activitati scolare si extrascolare, inclusiv insotirea copiilor cu dizabilitati la orele de curs.

Modul in care bona isi desfasoara activitatea va fi verificat atat in cadrul unor inspectii sociale, cat si de parinti sau de reprezentantul legal al copilului.

Citeste si: Bona a fost surprinsa de camerele de supraveghere disciplinand copilul. Imaginile sunt socante


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau