Cum îi faci un program bebelușului?

2Cum procedezi?

Indiferent dacă alăptezi la cerere sau vrei să îi faci un program de masă, vei observa că bebelușul tău își va stabili singur ritmul. Cât timp este alăptat sau hrănit la biberon, iar laptele este alimentul principal, va vrea să mănânce cam la fiecare 2-3 ore. Acesta este, de altfel,  intervalul necesar pentru ca hrana să se digere. După ce introduci mâncarea solidă,  programul de masă pentru un bebeluș seamănă mai mult cu cel al unui adult  – trei mese principale pe zi și două gustări.

După masă, este nevoie de o repriză de somn. Nu trebuie să forțezi lucrurile – bebelușul este, oricum, mai somnoros după ce a păpat.  În teorie, un bebeluș tinde să doarmă cam 1-2 ore după masa de dimineață (eventual, în timpul plimbării) și mai vrea o porție de somn după masa de prânz.

Ține minte că:

  • Deși rutina este bună, trebuie să lași loc și pentru puțin neprevăzut. Nu e cazul să-ți transformi bebelușul într-un ceas elvețian. Vei avea mari probleme la cel mai mic semn de schimbare în  programul lui.
  • În funcție de masă și somn, poți crea întreg programul zilei. Ai grijă însă ca între masă și ora de somn să aibă timp și pentru 'distracție'. Nu fiecare minut din zi trebuie planificat, trebuie să-i dai ocazia să descopere lumea.
  • Este bine ca atunci când cel mic doarme, să profiți de ocazie, să te adihnești și tu. Cere ajutor pentru treburile casnice. Starea ta de spirit este mai importantă decât o casă în care domnește ordinea și curățenia (un ideal, oricum, atunci când jumătate din camere sunt ocupate de echipamente pentru bebe.
  • Bebelușii sunt ca un magnet pentru toate stările de anxietate și încordare venite din partea celor din jur. Ai grijă ca atmosfera din casă să fie una calmă, lipsită de tensiuni!

 

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare