Nevoile alimentare ale copilului tău sunt în continuă schimbare. După primul an, nu mai ești tu cea care controlează ce și cum mănâncă, copilul începe să-și manifeste propriile preferințe alimentare, iar atitudinea ta este importantă pentru a evita lupta pentru putere la masă. Uite cum îl faci să mănânce mai bine:
Vorbim, desigur, despre sosuri sănătoase – din iaurt sau avocado, sos-cremă de brânzică sau sosuri din fructe, ușor acrișoare. Copiii adoră mâncărurile cu sos, și pentru gust, dar și datorită faptului că le e mai ușor să mestece ceva zemos decât uscat.
Sau dă-i și lui o linguriță și lasă-l să-și întindă pe o felie de pâine meniul lui – humus, piureuri mai consistente de legume, creme de brânză pot fi ăntinse cu ușurință pe pâine.
După 1-2 ani, copilul tău poate refuza mâncarea dacă ingredientele se ating. Nu-i pune cartofi piure lângă vreo salată de sfeclă, că iese cu drame mari. S-ar putea să-l distreze să îi pui pe o tavă 2-3 castronele cu meniul lui, fiecare castronel având 1-2 linguri de mâncare, nu mai mult, căci el nu poate consuma cantități prea mari la o masă (renunță la ideea că cel mic trebuie să mănânce tot din farfurie!)
Gustările haioase reprezintă o bună idee atunci când ai un copil mofturos. Pregătirea mesei ia ceva timp, e drept, dar merită. Uite aici mai multe idei de gustări haioase
Ok, nu e de vreun ajutor real, dar îi va plăcea foarte tare să participe la pregătirea mesei. Dacă a lucrat la ea, sunt mai puține șanse să refuze mâncarea pe care i-o oferi.
Uneori, cei mici fac mofturi pentru că ei terbuie să mănânce niște meniuri insipide, în timp ce tu înfuleci cartofi prăjiți. Dacă cel mic te vede pe tine mâncând fructe, legume, alte meniuri sănătoase, nu se va strâmba când i le vei oferi lui. După vârsta de un an, mai multe meniuri de adult pot fi adaptate pentru copii – nu-i oferi prăjeli, nu adăuga prea multă sare sau condimente picante, însă!
foto Shutterstock