Cum invata copii digitali

Lumea copiilor nostri este foarte departe de cea in care am copilarit noi. De multe ori auzim ca, astazi, copiii nu vor sa mai invete, nu pot fi atenti in clasa si nu au rabdare sa citeasca. Dar oare stim cum sa le captam atentia?

V-ati intrebat vreodata cum au devenit copiii nostri digitali? Oare cand imaginile si animatiile au devenit atat de importante in viata noastra? De ce noi, cand eram in scoala, puteam invata cu manuale fara imagini colorate si fara exemple si jocuri la fiecare pas, iar copiii nostri refuza sa faca acest lucru?

Un prim raspuns ar fi ca mintea umana evolueaza cu fiecare generatie si, urmand regula, copiii isi depasesc parintii. Sa ne gandim insa la ultimele trei generatii identificate de cercetatori.

Persoanele care acum au varste intre 45 si 60 de ani, numiti si Baby Boomers, erau obisnuiti cu datele si informatiile tehnice, copiii Baby Boomers citeau dupa manuale pline de informatii teoretice si ascultau indicatiile profesorului.

Erau obisnuiti sa fie disciplinati si erau influentati de parinti in alegerile legate de scoala si prieteni. Adultii care acum au intre 30 si 45 de ani fac parte din generatia X.

Spre deosebire de cei din Occident, la noi, generatia X a crescut in timpul perioadei socialiste, cu acces la televizor doar doua ore pe zi. Cu toate acestea, fata de generatia anterioara, imaginile si demonstratiile apar mai des in lectie -, la fel, si discutiile cu profesorii si colegii.

Cei nascuti dupa anul 1980 la noi in tara fac parte din generatia Y sau din Era internetului, unde intalnirile cu prietenii nu mai au loc in fata blocului, ci in comunitati virtuale, cum sunt Facebook, Myspace, Hi5 sau pe Chat. Cercetatorul Mark Prensky ii numeste pe copiii care au crescut inconjurati de televizor, calculator, internet si telefonul mobil – „generatie digitala”.

Daca, in Occident, generatia digitala a aparut odata cu primele jocuri pe calculator, la noi in tara, digitali sunt copiii nascuti dupa anul 1990. Astazi, internetul uneste aceste generatii printr-un singur click, oameni de pe continente diferite pot comunica exact ca si cum s-ar afla in aceeasi incapere.

Copiii generatiei de azi cresc expusi la o imensitate de mesaje si stimuli fara a fi deranjati in vreun fel de acest lucru. Daca noua ne-ar fi greu ca, in timp ce citim, sa ascultam muzica si sa discutam cu prietenii pe chat, copiii zilelor noastre fac acest lucru in mod natural. Sunt atrasi sa faca mai multe activitati in acelasi timp si reusesc sa isi distribuie atentia atat timp cat au un interes.

Cercetatorii explica felul in care creierul copiilor se structureaza in functie de stimulii pe care ii primesc de la mediul inconjurator. Astfel, cresc inconjurati de imagini, filme, muzica, animatii si devin atrasi din ce in ce mai mult de acestea, iar mintea lor cauta informatii asemanatoare celor cu care sunt deja obisnuiti.

Copiii sustin ca televizorul, calculatorul si internetul sunt principalele lucruri carora le-ar simti lipsa daca nu ar mai exista. Studiile arata ca ei le folosesc de trei ori mai mult decat un adult.

Fata de generatiile anterioare, copiii digitali au un limbaj diferit tocmai pentru ca sunt puternic influentati de viteza cu care comunica. Spre exemplu, pe chat sau in mesajele pe telefonul mobil cuvintele se transforma in simboluri sau abrevieri, atat din cauza ca, astfel, numai ei le pot intelege, dar si pentru ca ii ajuta sa scurteze timpul de scriere a unui mesaj.

Pentru ei, internetul este mediul in care isi pot face usor prieteni, in care fac schimb de mesaje, fotografii si muzica. Se simt in largul lor pentru ca pot aborda subiecte despre care nu ar avea, poate, curajul sa discute intr-o intalnire fata in fata.

Prietenii au o mare influenta pentru copiii din ziua de azi, iar comunicarea cu ei este foarte importanta. Imaginea lor de sine este strans legata de grupul de prieteni, parerea pe care ceilalti o au despre ei afecteaza parerea pe care o au despre ei insisi.

Pentru orice copil, scrisul si cititul sunt printre cele mai dificile activitati din viata de scolar. V-ati intrebat insa de ce copilul reuseste sa vorbeasca mult mai repede decat scrie si citeste? O prima explicatie ar putea fi legata de faptul ca el aude cuvinte pe care le repeta.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie