Cum invata copii digitali

Apoi, copilul observa ca in momentul in care vorbeste, obtine atentia parintilor sau obtine diferite lucruri, cum ar fi mancare sau jucarii. La baza se afla un mecanism mental, care leaga actiunile copilului de interesul lui. Ei bine, acelasi mecanism sta si in spatele folosirii tehnologiei moderne de catre copil.

Ganditi-va ca, atunci cand el apasa butoanele de la telefonul mobil, telecomanda sau tastele calculatorului, efectul actiunii lui apare aproape imediat: incepe un film, o animatie, un joc, se aude muzica sau se deschide o fereastra prin care poate vorbi cu prietenii.

Obisnuit ca actiunile lui sa aiba rapid efecte, copilul creste considerand ca tot ceea ce face trebuie sa ii aduca un beneficiu imediat. Or, din acest punct de vedere, de multe ori, scoala ramane in urma. Mediul virtual a dezvoltat in copiii actualei generatii simtul vitezei, al informatiilor transmise atat vizual, cat si auditiv.

Ei prefera sa invete descoperind lucrurile si nu auzindu-le sau citindu-le. Pentru digitali, predarea devine interesanta in cazul in care mesajele transmise imbina imaginile cu sunetele, iar explicatiile sunt legate de mediul lor familiar.

Informatiile pur teoretice si notiunile abstracte nu au nicio legatura cu limbajul digitalilor, nu au corespondenta in lumea lor plina de culori si miscare.

Folosirea tehnologiei moderne in educatie transforma invatarea intr-o experienta adecvata stilului de viata al copiilor digitali. In momentul in care informatiile teoretice devin experimente, simulari virtuale sau animatii, iar profesorul foloseste calculatorul pentru a face lectia interactiva, copiii devin atenti si activi la ore.

Daca pentru noi geografia putea fi memorarea elementelor care caracterizeaza unitatile de relief si vizualizarea lor pe harta din clasa sau din manual, pentru copiii digitali geografia trebuie sa fie explorare, iar muntii, dealurile, campiile si apele sa le descopere jucandu-se cu harta interactiva, asa cum se intampla in lectiile pe calculator din seria Geografika, de la INTUITEXT.

Fara indoiala, astazi, copiii gandesc, se joaca si invata diferit fata de generatiile anterioare. Importanta pe care o are vizualul in viata lor se resimte in tot ce fac ei, pentru ca structurile lor mentale s-au format in timp ce ei cresteau inconjurati de tehnologia moderna.

Internetul si calculatorul sunt parte din mediul lor familiar si ii pot ajuta sa descopere fenomene din mediul inconjurator, precum formarea Pamantului, a muntilor, viata plantelor si a animalelor, pe care le-ar intelege mai greu doar citind un manual.

Tehnologia moderna poate reprezenta insa si un pericol pentru copii, iar chipul palid si cearcanele sunt primul efect al orelor indelungate petrecute in fata ecranului televizorului sau al calculatorului.

Mai mult, copiii se indeparteaza de carti care ii ajuta mai mult decat orice animatie sau joc virtual sa-si dezvolte imaginatia si creativitatea, construind in mintea lor ceea ce citesc.

Cartea le ofera libertatea de a-si imagina actiunea si personajele. Scrisul de mana este astazi tot mai mult inlocuit cu tastarea la calculator, desi acesta ii ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitatile manuale.

In loc de concluzie: utilizati calculatorul pentru invatare, deoarece reda abstractul intr-un continut multimedia, pentru jocuri in care copilul isi poate folosi inteligenta si imaginatia.

Indemnati-l sa citeasca carti cu povesti pentru a-si putea imagina el personajele si actiunea, neinfluentat de regizorul care a facut ecranizarea sau care a transpus povestea pe calculator. Faceti sport impreuna si jucati-va in aer liber pentru a avea un copil sanatos si plin de viata.

Copiii nostri s-au nascut inconjurati de butoane, imagini si animatii. Sunt pasionati de jocurile pe calculator, reclame si telefoanele mobile.

Studiile arata ca 80% din zi, copiii folosesc tehnologia moderna. Butoanele sunt pentru ei ceea ce era stiloul pentru noi.

  • 47% dintre parinti au discutii in contradictoriu cu copiii lor, din cauza temelor. 70% declara ca ar fi multumiti daca ar gasi metode prin care copiii sa isi faca temele cu placere.
     
  • CarePeCare este un portal de concursuri educationale in care copiii isi pun la incercare cunostintele si indemanarea pentru a castiga premii. Pe www.carepecare.ro, copilul se joaca, recapituleaza notiunile de matematica si invata altele noi.
     
  • Studiile arata ca, atunci cand temele pentru acasa sunt legate de activitati practice sau presupun rezolvarea unor exercitii pe calculator, copiii le fac cu placere. Daca in momentul in care copilul a rezolvat corect tema este recompensat cu un joc, interesul lui creste.
     
  • Conform studiilor, peste 60% dintre copiii din Romania folosesc internetul. 27% dintre ei il acceseaza de cateva ori pe zi, 19% – o data pe zi, 15% – intre trei si cinci zile pe saptamana, iar 13% – maximum doua zile pe saptamana.

    Intr-o zi obisnuita, copiii petrec in medie 103 minute pe internet: pentru jocuri, discutii pe chat sau messenger, muzica si filme.
     

  • Specialistii INTUITEXT recomanda parintilor sa-si orienteze copiii, atunci cand acestia acceseaza internetul, spre jocuri adecvate varstei lor. Aplicatiile de tip parental control pot transforma internetul intr-un mediu sigur pentru copii.
     
  • Cel mai recent studiu legat de folosirea tehnologiei moderne in educatia din Romania a evidentiat faptul ca 80% dintre cadrele didactice care au utilizat calculatorul in clasa sustin ca acesta are un mare impact asupra elevilor, atat din punctul de vedere al interesului pentru lectie, cat si din punctul de vedere al implicarii lor la ora.
     
  • De asemenea, cadrele didactice afirma ca si predarea devine mai usoara. Pe de alta parte, multi cred ca „abuzul” de computer si net dauneaza copiilor.
     
  • 78% dintre invatatori si profesori observa ca, atunci cand folosesc simulari virtuale si exemple din viata reala, elevii inteleg mai repede si retin mult mai usor informatiile din materia scolara.

Articol realizat de Intuitext
Foto: Shutterstock.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie