Poleiul – Ce este poleiul și cum îl explicăm pe înțelesul copiilor

Poleiul este un fenomen meteorologic natural, dar care poate fi periculos pentru pietoni și șoferi și dăunător pentru plante. Află cum se formează poleiul și cum le putem explica micuților fenomenul.

Poleiul  constă într-o depunere de gheață, transparentă sau opacă, care se formează în urma înghețării picăturilor de ploaie căzute pe anumite suprafețe.

Când se formează poleiul

Poleiul se formează iarna, când plouă mărunt. Atunci apa îngheață și formează o pojghiță deasupra solului și a obiectelor de pe el, pe trotuare și șosele. Din cauza faptului că poleiul este alunecos el poate fi periculos, mai ales pentru traficul rutier.

Poleiul, ca și bruma, dăunăează plantelor, mai ales atunci când  acestea sunt înmugurite.

Poleiul apare când temperatura scade sub zero grade Celsius, de regulă până la -2 grade Celsius, şi se formează mai ales dimineaţa, când este ceaţă sau brumă. Vaporii de apă se depun pe asfalt şi îngheaţă, iar în aceste perioade este recomandat șoferilor să reducă viteza pentru a nu fi surprinşi de formarea poleiului.

De ce este periculos poleiul

Pe timp de iarnă, poleiul este cel mai periculos fenomen meteo care poate să apară, fiind un pericol real pentru toți participanții la trafic pentru că, de cele mai multe ori, nu poate fi detectat.  Chiar şi cei mai experimentaţi şoferi au dificultăţi serioase în a ţine sub control maşina pe porţiunile acoperite cu polei.

Poleiul - periculos pentru pietoni și șoferi
Poleiul – periculos pentru pietoni și șoferi

Poleiul este o peliculă fină de gheață care se formează direct pe asfalt, astfel încât ea are aceeași culoare cu acesta și este extrem de greu de identificat, chiar și de cei mai avizați. Mai delicat este și faptul că nu are o prezență constantă, ci se poate forma doar pe anumite secțiuni de drum, pe poduri sau în zonele cu viraje și cu diferențe de nivel, acolo unde curenții de vânt au un comportament atipic.

Apariția poleiului are la bază o serie de factori. Cel mai frecvent este o ploaie de scurtă durată, apărută la temperaturi cu puțin sub minus, fenomen cunoscut și sub ploaie înghețată. Aceasta depune rapid o peliculă de gheață pe șosea, se formează în doar câteva minute și are un potențial ridicat pentru a pune în pericol siguranța participanților la trafic.

Te-ar putea interesa și:


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton