Ploaia, grindina și norii. Cum se formează aceste fenomene ale naturii

Ploaia, grindina și norii reprezintă unele dintre cele mai frecvente ale naturii. Adesea copiii vor întreba cum se formează, așadar, iată cum pot fi explicate.

Circuitul apei în natură și felul cum se formează ploaia, grindina și norii pot părea noțiuni simple, însă pentru copii sunt un adevărat mister. Așadar, este important să încercăm să le explicăm pe înțelesul lor aceste fenomene ale naturii.

Norii

La prima vedere norii par ușori și pufoși, însă în realitate nu este deloc așa. Spre exemplu, un nor cumulus, care este bine conturat, o culoare albă aproape strălucitoare și un aspect de vată pe băț, poate să cântărească chiar câteva tone. Norii sunt formați din particule de apă care se evaporă din mări și oceane, sub căldura soarelui. Apa se transformă în vapori care se ridică. Ajunși la înălțime foarte mare, acești vapori întâlnesc aerul rece și se condensează, formând astfel ‘bucăți’ de nori. Norul astfel format continuă să crească şi, cu timpul,  începe să arate pufos, precum o imensă bucată de vată. În acelaşi timp, el eliberează energie pe care a absorbit-o de la Soare.

De multe ori, pentru a provoca ploaia artificială, norii sunt bombardați din avioane sau rachete cu cristale de iodura de argint. Astfel, apa din ei cade pe sol sub formă de ploaie sau ninsoare.

Tipuri de nori

În general, norii sunt clasificați după aspect și anume:

  • nori cumulus – sub forma de grămezi izolate
  • stratus – cu aspect de pânză continuă
  • cirrus – cu aspect de valuri
  • nimbus  – nori de ploaie
Ploaia și norii
Ploaia și norii pe înțelesul copiilor

Ploaia

Ploaia se formează când norii sunt suficient de mari și au foarte, foarte multe picături de apă. Acestea se unesc și formează picături și mai mari care devin grele și cad din cauza forței gravitaționale și, ulterior, le vezi sub formă de ploaie. Picăturile de ploaie au dimensiuni mici, mai mici de un centimetru. Ele cad cu 3-8 metri pe secundă, atunci când plouă încet și nu vorbim despre vânt puternic sau furtuni.

Ploaia mai este denumită și în termeni populari bură, atunci când picăturile sunt multe și fine și este descrisă ca ploaie torențială, atunci când picăturile de apă sunt foarte multe și cad cu repeziciune.

În fiecare secundă, pe tot globul, cad aproximativ 16 milioane de tone de apă sub formă de apă. Tot aceeași cantitate de apă se evaporă în fiecare secundă de pe suprafața Pământului. Diametrul unei picături de ploaie este, în medie, cuprins între 0,5 – 8 milimetr

Ce este grindina

Fenomene ale naturii - Grindina
Grindina

Printre cele mai dăunătoare fenomene ale naturii se numără grindina.  Ea reprezintă, de fapt, particule de apă care cad pe suprafața solului în formă de gheață. Grindina se formează atunci când picăturile de ploaie traversează straturi de aer cu temperaturi scăzute.

Grindina se produce de obicei în timpul verii și este dăunătoare culturilor agricole, deoarece distruge plantele.

Cele mai mari picături de grindină au fost înregistrate în Bangladesh, în zona Gopalganj, în timpul unei furtuni din 14 aprilie 1986. Greutatea fiecărui bob de grindină a depășit un kilogram provocând decese și pagube materiale însemnate.

Ploaia, grindina și norii – Circuitul apei în natură pe înțelesul copiilor

Circuitul apei în natură și felul cum se formează ploaia, grindina și norii sunt mult mai bine înțelese de copii atunci când explicațiile le sunt prezentate într-un mod captivant, cu multe elemente vizuale animate. Iată cum sunt explicate cele mai frecvente fenomene ale naturii de către Paxi, personajul creat de Agenția Spațială Europeană -ESA.

Vezi și: 

Fenomene ale naturii explicate pe înțelesul copiilor

Ce este curcubeul? Tot ce trebuie să știi despre această superbă manifestare a naturii


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton