Fenomene ale naturii explicate pe înțelesul copiilor

Chiar și cele mai frecvente fenomene ale naturii sunt o curiozitate pentru copii. Ei vor să știe cum se formează fenomenele naturii, de unde vin norii, ploaia, zăpada, de ce se formează curcubeul. Copiii pun multe întrebări, este normal să fie așa. Și, cel mai bine este să primească răspunsuri potrivite.

Chiar dacă sunt cuprinse și în programa de învățământ preșcolar și școlar lecții despre fenomene ale naturii, copiii, mai mici sau mai măricei, au adesea dorința de a le fi explicate anumite lucruri de către părinți. Așadar, iată cum se formează cele mai cunoscute fenomene ale naturii:

Fenomene ale naturii

Fenomene ale naturii - Norii
Fenomene ale naturii – Norii

Cum se formează norii

Norii fac parte din peisajul zilnic și sunt, pe lângă cucrcubeu, unele dintre cele mai apreciate fenomene ale naturii. La prima vedere par ușori și pufoși, însă în realitate nu este deloc așa. Spre exemplu, un nor cumulus, care este bine conturat, o culoare albă aproape strălucitoare și un aspect de vată pe băț, poate să cântărească sute de tone. Norii sunt formați din particule de apă care se evaporă din mări și oceane, sub căldura soarelui. Apa se transformă în vapori care se ridică. Ajunși la înălțime foarte mare, acești vapori întâlnesc aerul rece și se condensează, formând astfel 'bucăți' de nori. Norul astfel format continuă să crească şi, cu timpul,  începe să arate pufos, precum o imensă bucată de vată. În acelaşi timp, el eliberează energie pe care a absorbit-o de la Soare.

Ce este ploaia

Ploaia este și ea unul dintre cele mai frecvente fenomene ale naturii. Ploaia se formează când norii sunt suficient de mari și au foarte, foarte multe picături de apă. Acestea se unesc și formează picături și mai mari care devin grele și cad din cauza forței gravitaționale și, ulterior, le vezi sub formă de ploaie.

Fenomene ale naturii - Ploaia
Fenomene ale naturii – Ploaia

Cum se formează grindina

Printre cele mai dăunătoare fenomene ale naturii se numără grindina.  Ea reprezintă, de fapt, particule de apă care cad pe suprafața solului în formă de gheață. Grindina se formează atunci când picăturile de ploaie traversează straturi de aer cu temperaturi scăzute.

Fenomene ale naturii - Grindina
Grindina

Grindina se produce de obicei în timpul verii și este dăunătoare culturilor agricole, deoarece distruge plantele.

Află mai multe despre cum se formează ploaia, grindina și norii.

Cum se formează fulgerul și tunetul

Fenomene ale naturii - Tunet și Fulger
Fenomene ale naturii – Tunet și Fulger

Fulgerul este unul dintre acele fenomene ale naturii de-a dreptul spectaculoase. El este, de fapt, un arc electric care apare în urma unui proces de descărcare electrică între nori. Acest fenomen meteorologic are loc în natură între nori încărcați cu sarcini electrice diferite.  Tunetul este sunetul produs în urma unui proces de descărcare electrică în atmosferă, adică un fulger.

Citește mai multe despre cum se formează fulgerul și tunetul

Cum se formează curcubeul

Fenomene ale naturii - Curcubeu
Fenomene ale naturii – Curcubeu

Unul dintre cele mai frumoase fenomene ale naturii este, cu siguranță, curcubeul. Culorile curcubeului, de la exterior spre interior sunt următoarele: roșu, orange (portocaliu), glaben, verde, albastru, indigo, violet. Se pot reține cu ușurință prin acronimul ROGVAIV. Curcubeul este un fenomen optic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont.

Află mai multe despre ce este curcubeul

Cum se formează roua

Roua este un fenomen meteorologic care face parte din categoria precipitațiilor. Ea se formează de obicei seara sau în cursul dimineții. Atunci când aerul se răcește, vaporii de apă aflați la suprafața solului se condensează formându-se pe diferite obiecte de pe sol picături de apă.  Acest proces este asemănător cu alte fenomene ale naturii care au loc în aer, ca ceața sau norii.

Fenomene ale naturii - Roua
Roua

Vezi mai multe despre roua pe înțelesul copiilor

Cum se formează bruma

Bruma este formată prin procesul de condensare și apoi de de înghețare a vaporilor de apă care iau naștere la suprafața solului. Ea se formează, de fapt, în loc de rouă în sezonul rece, când temperatura a atins punctul de îngheț, iar cristalele mici de gheață nu sunt bune conducătoare de căldură.

Află mai multe despre cum se formează bruma.

Cum se formează vântul

Fenomene ale naturii -Vântul și furtuna
Vântul și furtuna

Vântul, aflat și el printre cele mai frecvente fenomene ale naturii, reprezintă mișcarea maselor de aer dintr-o zonă mai rece spre o zonă cu aer mai cald. Cum se produce vântul? Ei bine,  Soarele încălzește aerul, dar razele lui nu distribuie căldura în mod egal pe suprafața Pământului. Masele de aer încălzite, fiind mai ușoare, se ridică în atmosferă și aerul rece le ia locul. Vântul este cu atât mai puternic cu cât masele de aer se deplasează mai rapid. Adierile ușoare ale vântului, numite briză, arată că Soarele nu a încălzit prea puternic masele de aer și înlocuirea lor se face mai lent.

Ce este tornada

Fenomene ale naturii - Tornada
Tornada

Tornada reprezintă o mişcare violentă a aerului, sub formă de pȃlnie verticală, care coboară dintr-un nor cumuliform format din convecția termică (mișcare neuniformă a aerului cald și rece) Tornade apar aproape fără niciun fel de avertisment, în orice moment din zi sau din noapte. De asemenea, se pot produce în orice lună a anului, în cazul în care există condiţii propice.

Află mai multe despre când și cum se formează tornada, vântul, furtuna

Cum se formează zăpada și fulgii de nea

Fenomene ale naturii - Zăpada și fulgii de zăpadă
Fenomene ale naturii – Zăpada și fulgii de zăpadă

Unul dintre cele mai îndrăgite fenomene ale naturii, zăpada – numită și omăt sau nea – este o formă solidă de precipitații, care nu este nimic altceva decât apă înghețată, aflată în stare cristalină constând dintr-o multitudine de fulgi de zăpadă.

Află mai multe curiozități despre zăpadă și fuglii de nea

Cum se formează ceața

Ceața este fenomenul meteorologic care constă într-o aglomerație de particule de apă ce se aflate în atmosferă, în apropierea solului. Ceața reduce de obicei vizibilitatea, în funcție de cât este de densă.

Află ce este și de ce apare ceața

Cum se formează poleiul

Poleiul este o depunere de gheață, transparentă sau opacă, care se formează în urma înghețării picăturilor de ploaie cde pe anumite suprafețe. Depunerile de polei sunt deosebit de periculoase. Sub greutatea poleiului pot ceda cablurile telefonice, electrice etc. Transportul rutier este și el perturbat, iar uneori întrerupt, din cauza stratului alunecos de pe carosabil, trotuare  și tot așa.

Află mai multe despre ce este poleiul

Care este circuitul apei în natură


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau