Ce este curcubeul? Tot ce trebuie să știi despre această superbă manifestare a naturii

Cucrubeul este unul dintre cele mai frumoase fenomene ale naturii. Când ești mic, nimic nu se compară cu bucuria vederii unui curcubeu pe cer. Iar ca adult, ne readuce în lumea copilăriei, în lumea de poveste.

Iată tot ceea ce trebuie să știe copilul tău despre aceast spectaculos fenomen natural – curcubeul.

Cum se formează un curcubeu?

Ce este un curcubeu? Este lumina ce strălucește prin picăturile de ploaie. 

Curcubeul reprezintă un fenomen optic care apare când lumina soarelui suferă fenomenele de refracţie, reflexie şi difuzie la întâlnirea cu picăturile de apă din atmosferă. În contact cu picăturile de apă, fie ele mai mici sau mai mari, lumina albă este descompusă prin refracţie în frecvenţe individuale corespunzătoare culorilor ce fac parte din spectrul vizibil. O parte din lumina din interiorul unei picături de apă este reflectată la contactul cu marginea opusă a stropului de apă, cealaltă se descompune încă o dată la momentul ieşirii din picătura de apă, amplificând separaţia culorilor.

Separarea în frecvenţele individuale și numărul mare de picături de apă expuse luminii solare creează un curcubeu de forma unui arc imens desfășurat pe cer.

Explicația științifică a curcubeului

René Descartes a explicat prima dată modul de formare al unui curcubeu, în anul 1637. Descartes a explicat curcubeul pe baza legilor refracției și a reflectării luminii solare în ploaie. Fiecare rază albă de lumină, refractată într-o picătură de apă, se descompune într-un spectru și dintr-o picătură apare un fascicul de raze colorate divergente. Practic, când plouă și e soare, lumina pătrunde în picăturile de apă și se refractă în interiorul picăturii, schimbându-și direcția, dar și descompunându-se în culorile curcubeului. În traseul ei, lumină descompusă ajunge la al doilea perete al picturii, de unde se reflectă ca dintr-o oglindă și, întorcându-se, se refractă din nou la ieșirea din picătură, schimbându-și iarăși direcția.

Citește și: Ce este un bebeluș curcubeu și cu ce se deosebește de ceilalți copii

30 de ani mai târziu după Descartes, Isaac Newton, care a descoperit dispersia luminii albe la refracție și a completat teoria acestuia, explicând modul în care razele colorate sunt refractate în picăturile de ploaie.

Culorile curcubeului

Culorile curcubeului, de la exterior spre interior sunt următoarele: roșu, orange (portocaliu), glaben, verde, albastru, indigo, violet. Se pot reține cu ușurință prin acronimul ROGVAIV.

Curiozități despre curcubeu

  • Curcubeul depinde de poziţia soarelui, a picăturilor de apă şi a observatorului, așadar toţi cei care privesc simultan un curcubeu văd de fapt versiuni uşor diferite ale acestuia;
  • Nuanța cerului de deasupra curcubeului este întotdeauna mult mai închisă decât cea din interiorul curcubeului;
  • Centrul curcubeului se află în partea opusă a soarelui față de observator;
  • Curcubeul este mai frecvent vara decât iarna deoarece iarna picăturile de apă îngheață și nu mai reflectă atât de bine lumina;

Citește și: Dieta curcubeu – superalimente pe culori

  • Forma reală a curcubeului este a unui cerc întreg. Oamenii văd doar un arc de cerc deoarece se află pe Pământ. Dacă l-ar observa de sus, l-ar vedea diferit. Tot acesta este și motivul pentru care curcubeul nu are capăt ;
  • Curcubeul se poate vedea doar când soarele se află pe bolta cerească la un unghi mai mic de 42 de grade față de privitor, adică la jumătatea' cerului. Așadar, nu se va putea observa niciodată un curcubeu în anumite ore ale zilei;
  • Cele șapte culori ale curcubeului au drept corespondent în cele șapte note muzicale, cele șapte planete și cele șapte zile ale săptămânii.

sursa foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton