Ceața – Ce este și de ce se formează ceața

Ceața este unul dintre fenomenele naturii ce apar frecvent mai ales toamna și primăvara, însă poate fi văzută și în restul anului. Află cum se formează ceața și de ce apare în anumite zone.

Sunt zile în care ceața ne poate da mari bătăi de cap din cauza faptului că scade semnificativ vizibilitatea. Potrivit specialiştilor, ceaţa nu este decât o mare aglomerare de mici particule de apă aflate în suspensie în atmosferă, dar în imediata apropiere a solului.

Cum apare ceața

Ceața este fenomenul meteorologic care constă într-o aglomerație de particule de apă ce se aflate în atmosferă, în apropierea solului. Ceața reduce de obicei vizibilitatea, în funcție de cât este de densă.

La o anumită temperatură, cantitatea de vapori de apă din aer se măreşte foarte mult, iar acest lucru se întâmplă mai ales în urma evaporării intense a apei din sol. Acești vapori de apă  pot să devină saturaţi prin răcire, dacă temperatura aerului coboară mai jos de aşa-numitul 'punct de rouă'.

În această stare vaporii nu mai pot să rămână numai în stare gazoasă şi încep să se condenseze în mici picături de apă care, fiind în suspensie în straturile de aer de la suprafaţa solului, micşorează transparenţa aerului, provocând fenomenul  pe care cu toții îl numim ceață.

Specialiştii că ceața ma poate apărea și din motive dinamice. Mai exact, acest fenomen al naturii mai apare şi când mase de aer mai calde sunt transportate de curenţii atmosferici peste mase de aer reci. În aceste condiţii apare iarăşi fenomenul de evaporare condensată. Din aceste motive, ceaţa este mai frecventă toamna şi primăvara, când temperaturile sunt mai scăzute şi vaporii se formează mai repede.

Ceața deasă care are că efect o reducere mai accentuată a vizibilității se numește negură sau pâclă.

Unde apare ceața frecvent

Ceaţa apare mai frecvent în văi, unde temperatura este mai scăzută şi umiditatea mai mare. De asemenea, ceaţa apare îndeosebi dimineaţa şi seara, când aerul rece îl întâlnește pe cel cal și invers.

Ceaţa este de fapt un nor aflat la altitudini atât de joase încât este în contact direct cu solul. Apariţia ceţii este, deci, favorizată de o anumită temperatură şi de absenţa vântului.

Diferența dintre ceață și nori este că aceștia din urmă nu ating suprafaţa pământului. Acelaşi nor, considerat astfel de la altitudini joase, poate deveni ceață la altitudini mai înalte, spre exemplu în vârful unor munţi sau dealuri.

Ceața de evaporație
Ceața de evaporație

Ceața de evaporație

De multe ori, atunci când afară este destul de frig, pare că lacurile și râurile scot aburi. Se formează astfel impresia că apa fierbe. Fenomenul observat este, de fapt, un fenomen de evaporare formându-se astfel ceea ce se numește ceața de evaporație.

Care este circuitul apei în natură

Te-ar putea interesa și:


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau