Cum pregatim copilul pentru scoala?

Dupa aproape trei luni de vacanta, incep pregatirile pentru noul an scolar. Carti, caiete, rechizite si haine… Sunt insa acestea suficiente pentru ca scolarul tau sa fie intr-adevar pregatit?

Ajuta-ti copilul sa intampine cu drag scoala! Invata-l bucuria descoperirii, explicandu-i ca va afla raspunsurile la intrebarile pe care le are despre ceea ce vede in jurul sau, ca va intelege misterele mediului inconjurator, de la copaci si pasari pana la animalele din gradina bunicii.

Starneste-i curiozitatea fata de noii prieteni pe care si-i va face sau, daca nu este primul an de scoala, stimuleaza-i entuziasmul revederii colegilor de clasa, reluarea materiilor care ii plac.

Inainte de a incepe cumparaturile, mergeti impreuna la librarie, la raionul de carte scolara, si rasfoiti manualele pentru nivelul lui de studiu, astfel incat sa se familiarizeze cu materiile pe care le va invata si cu cele mai importante capitole.

Descoperiti impreuna cum s-au format muntii pe care i-ati vizitat in vacanta, astfel incat copilul sa-si aminteasca nu numai frumusetea locurilor, aerul curat, florile si plantele pe care le-a vazut, ci si cum au luat nastere locurile respective. Va invata astfel ce se ascunde inauntrul Pamantului si ce se intampla acolo.

Poti folosi atlasul, enciclopediile, materialele de pe Internet sau animatii si simulari virtuale despre Pamant. In Lectiile Interactive de Geografie de la Intuitext vor vedea efectiv cum au aparut muntii, cum si de ce au loc cutremurele, care sunt cauzele inundatiilor si in ce conditii ar putea fi evitate acestea.

Amenajarea camerei este un element important in pregatirea pentru noul an scolar. Ajuta-l sa faca schimbari in camera si sa-si aranjeze biroul dupa placul lui, creandu-si un mediu prietenos. Spre exemplu, langa cartile, caietele si rechizitele alese de el poate sta jucaria preferata.

Copilul trebuie sa aiba un loc special creat pentru el in biblioteca, unde sa gaseasca dictionarul explicativ al limbii romane, carti de cultura generala, enciclopedii pentru copii, cartile de povesti si aventuri care ii plac astfel incat sa le poata citi ori de cate ori are nevoie.

Arata-i cum poate folosi calculatorul si dupa ce incepe scoala. Calculatorul il va ajuta pe copil sa inteleaga mai bine informatiile teoretice din manual, prin simularile si animatiile virtuale.

Astfel, cadoul tau de inceput de an scolar poate cuprinde jocuri, teste, animatii si filme, astfel incat calculatorul sa se transforme intr-un instrument care sa-l ajute sa invete mai usor lectiile de la scoala.

Spre exemplu, seria Geografika' dezvoltata de Intuitext transforma studiul geografiei intr-o calatorie cu harta interactiva in care copilul invata prin descoperire.

Prima zi de scoala
Incurajaza-l sa comunice cu ceilalti copii, aratandu-i ca cele mai frumoase prietenii se formeaza in scoala. Invata-l bucuria descoperirii prin joc, explicandu-i ca literele sunt ca piesele unui puzzle cu ajutorul caruia va putea forma cuvinte.

Nu scapa din vedere faptul ca statul in banca, timp de cateva ore pe zi, poate fi o adevarata provocare pentru un copil de sapte ani. Poti apela la exercitii-joc, prin care sa ii dezvolti rabdarea si sa-l inveti ca el merge la scoala asa cum mergi tu la serviciu.

Din clasa a V-a, locul invatatorului este luat de diriginte si profesori. Daca in ciclul primar, persoana de la catedra era apropiata de copii, ii cunostea foarte bine, iar orele aveau o continuitate in decursul unei zile, acum aproape la fiecare ora copilul invata cu un alt profesor.

In plus, locul manualelor cu exemple si jocuri este luat de manuale mai putin colorate, cu texte lungi si exercitii. In fata acestor schimbari, rolul tau este sa-ti ajuti copilul sa-si organizeze timpul, sa discuti cu el despre ce materii il atrag mai mult, cum se intelege cu colegii, cum i se par profesorii.

Cu cat va vorbi mai mult despre ce i se intampla la scoala, cu atat vei reusi sa identifici dificultatile pe care le intampina si sa le depasiti impreuna.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau